Geert Bourgeois verdedigt gesprekken tussen De Wever en Vlaams Belang: “Normaal dat Bart vragen stelt”

© BELGA

Ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois verdedigt de gesprekken die N-VA-voorzitter en Vlaams informateur Bart De Wever voert met Vlaams Belang. Over de mogelijkheid van een minderheidskabinet met Vlaams Belang blijft Bourgeois op de vlakte. “Ik ga niks zeggen wat mogelijke toekomstige onderhandelingen kan bemoeilijken, maar minderheidsregeringen liggen moeilijk in onze cultuur”, aldus Bourgeois woensdag op Radio 1.

jvh

De Vlaamse formatie gebeurt grotendeels onder de radar. Wel duidelijk is dat Bart De Wever een derde gesprek heeft gehad met Vlaams Belang waarin ook inhoudelijke voorstellen zijn besproken, en dat Open VLD en CD&V tegelijk elke samenwerking met Vlaams Belang blijven afzweren.

LEES OOK. Wantrouwen tegenover formateur groeit na derde gespreksronde met Vlaams Belang: “Verkent De Wever gewoon? Of onderhandelt hij?” (+)

Ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft naar eigen zeggen “geen principiële bezwaren” tegen de gesprekken van De Wever met Vlaams Belang. “Bart informeert zich, stelt vragen en het is heel normaal dat hij dat diepgaand doet”, aldus Bourgeois. Volgens hem is het belangrijk dat de verschillen met het Vlaams Belang op die manier “gedetecteerd worden”.

LEES OOK. Filip Dewinter: “Alles is mogelijk, maar inhoud primeert”

Over de piste van een minderheidskabinet blijft Bourgeois erg voorzichtig. “Ik ga geen voorafnames doen, in welke richting ook”, klinkt het. Bourgeois erkent wel dat er bij ons geen traditie of gewoonte bestaat voor zo’n minderheidsregeringen. “Een solide meerderheid biedt de beste garanties op goed bestuur, maar ik ga niets uitsluiten”.

“Zonder fractie ben je een eunuch”

Bourgeois kwam ook terug op de keuze van zijn partij om in het Europees Parlement bij de ECR-fractie te blijven. Hij erkent dat er weliswaar meningsverschillen zijn met andere partijen binnen de fractie, maar hamert op de grote vrijheid die N-VA zal behouden voor eigen standpunten en stemmingen. Zonder een fractie in het Europees Parlement gaan zetelen was voor Bourgeois geen optie. “Dan heb je geen enkele machtspositie en zit je als een eunuch in dat parlement”, zo zei Bourgeois.

De N-VA’er moet wel bekennen dat het verlengd verblijf in de ECR-fractie eigenlijk een plan B was. Bourgeois heeft wekenlang geprobeerd een eigen fractie op de been te brengen, maar dat is volgens hem “op een zucht na mislukt”. Voor een Europese fractie zijn minstens 25 leden nodig uit minstens 7 EU-landen. “Ik heb dat in mijn jeugdige overmoed geprobeerd, maar dat is een aartsmoeilijke opdracht gebleken en we zijn er op een zucht na niet geraakt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen