Beeld ter illustratie, onderwijs.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie, onderwijs. © Shutterstock

Onderwijs kreunt onder lerarentekort, pestgedrag en slecht voorbereide leraren

binnenlandPijnpunten voor het onderwijs in België zijn het grote tekort aan leerkrachten waar de kwaliteit van het onderwijs onder lijdt, leerkrachten die zich niet goed voorbereid voelen om aan leerlingen met zorgnoden les te geven en de hoge cijfers voor pestgedrag op school. Dat staat in de Teaching and Learning International Survey (TALIS-rapport), een internationaal vergelijkend onderzoek over leraren en hun schooldirecties op initiatief van de 36 lidstaten tellende Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

19 reacties

  • Jacqueline Sels

    5 jaar geleden
    @Heidi D. Om die 30 dagen betaald ziekteverlof per jaar anciënniteit op te nemen moet je wél ziek zijn (doktersbriefje + controle). En een tijdelijke kan 1 betaalde ziektedag per 10 gewerkte dagen opnemen. Zo zit mijn vrouw nu zonder loon of dop omdat haar ziektedagen op zijn. Ze is al 15 jaar tijdelijk en heeft al 20 scholen afgewerkt. En 22 u lesgeven staat voor min. 45 uren werk (voorbereiden, verbeteren, vergaderen, ...) als je het geluk hebt een vak te geven dat je kent. Anders meer.
  • Heidi Dilis

    5 jaar geleden
    Tine Itterbeeck, in de privé worden een 24 urenweek werk niet aangerekend als een voltijdse. In het onderwijs gebeurt dit wel, je hebt zelfs voltijds pensioen. Je krijgt in de privé geen 2 maanden en meer verlof en dikwijls ook geen daguren. Wat ik weet is dat onderwijzers ook elk jaar of 2 jaar 1 maand cadeau krijgen, dat ze kunnen opnemen aan het einde van hun loopbaan. Als ge die vergoedingen en compensaties wil, geef dan al die voordelen in het onderwijs op en vervang ze hierdoor.
  • Jonas Buyle

    5 jaar geleden
    Dit is excact waar die linkse indoctrinatie naar gestreefd heeft, gelijkheid. En kijk ze zijn geslaagd in hun opzet, iedereen heeft nu slecht onderwijs. En er zijn veel leerkrachten die sterke kritische kinderen kapot maken, omdat ze hun niet begrijpen met hun half ontwikkelde idealistische wereldbeeld, of omdat het gewoon rotzakskes zijn.
  • Twan Opdebeeck

    5 jaar geleden
    Jos Plessers, Er zijn er tekort! Herschool u en stap in dat heerlijke beroep! Waar wacht u op?
  • Jan peeters

    5 jaar geleden
    Jos Plessers, wat een degoutante opmerking, jij hebt duidelijk geen enkel besef van wat een leerkracht doet. Het grote probleem is dat leerkrachten meer bezig zijn met opvoeden dan lesgeven, een taak die voor de ouders is. Het wordt tijd dat ouders hun kinderen opvoeden, respect en beleefdheid bijbrengen. Ik kan me voorstellen dat je het opgeeft als leerkracht als je kinderen voor je krijgt die niet het minste opvoeding gehad hebben, dat is ook duidelijk te zien aan jouw opmerking, respectloos.