Direct naar artikelinhoud
Onweer

‘Ongeziene wateroverlast’ in Kalmthout: straten blank, gemeentelijk rampenplan afgekondigd

Het onweer kondigde zich ook in Antwerpen aan met spectaculaire wolkenformaties.Beeld PhT

Onweders trekken op dit moment noordoostwaarts over het land. Het KMI waarschuwt voor felle regen, hagel en windstoten. In alle provincies, behalve West-Vlaanderen, geldt nog tot vanavond code oranje. In Kalmthout, in Antwerpen, is de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.

Heel wat straten in Kalmthout staan blank en de hoofdassen, zoals de Kapellensteenweg, zijn afgesloten. De politie vraagt aan de inwoners om alle verplaatsingen zoveel mogelijk uit te stellen. “Rijden is momenteel erg gevaarlijk, ook al omdat de putdeksels van de riolering naar boven komen”, zegt woordvoerder Patrick De Smedt. “Bovendien kan de deining van het water door een passerende wagen ervoor zorgen dat het water bij de mensen binnenstroomt.”

De gemeente heeft het over een “ongeziene” wateroverlast, met zowat 200 oproepen voor de brandweer die met 70 mensen aan de slag is en ook versterking uit de omgeving heeft ingeroepen. Alle rioleringen en bufferbekkens voor tijdelijke opvang zijn verzadigd geraakt. Er is wateroverlast in woningen en verschillende auto’s hebben zich vastgereden. In enkele verzorgingsinstellingen worden de bewoners van het gelijkvloers naar hogere verdiepingen gebracht.

Ook in enkele andere gemeenten in de regio zijn intussen problemen gemeld. In Wuustwezel worden de hulpdiensten overstelpt met oproepen. Het gespecialiseerd verpleegtehuis Coda wordt ontruimd, de patiënten worden overgebracht naar het AZ Klina in Brasschaat. De Antwerpse brandweer kreeg al 70 oproepen, vooral vanuit Ekeren. Daar liepen enkele straten en kelders onder water.

Code oranje

Vanmorgen was al een eerste onweer over delen van het land getrokken, met weinig schade tot gevolg. Om 16 uur kreeg Brussel dan de volle laag met hevige regen, hagel en windstoten. Omwille van de weersomstandigheden werd het Ter Kamerenbos afgesloten voor het verkeer. Ook de Georges-Henritunnel, de Hallepoorttunnel richting Basiliek en de Montgomerytunnel richting Meiser waren een tijdlang afgesloten door overstromingen.

Het KMI voorspelde nog een nieuwe lijn van actieve onweersbuien voor het tweede deel van de namiddag. Een tijdlang gold voor heel Vlaanderen code oranje; inmiddels is die alarmfase opgeheven voor West-Vlaanderen. In de rest van het land kan er flink wat neerslag vallen, waarschuwt het KMI, mogelijk met hagel. 

Wat brengt de rest van de week?

Vanavond verplaatsen de onweersbuien zich naar Duitsland. Vannacht wordt het droger met kans op enkele opklaringen maar vaak blijft het zwaarbewolkt. Een bui is niet uitgesloten. Nevel en lage wolken kunnen zich vormen, vooral dan in het oosten van het land. De minima liggen tussen 12 en 15 graden.

Morgen start gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met vooral in het oosten van het land kans op enkele buien. In de namiddag worden de opklaringen breder in het westen en later ook in het centrum. In het uiterste oosten kunnen zich aanvankelijk nog enkele onweersbuien ontwikkelen. De frissere maxima schommelen tussen 17 en 22 graden. Donderdagavond en -nacht wordt het droog met brede opklaringen over het hele land. De temperaturen dalen naar waarden tussen 6 graden in de Hoge Venen en 12 graden aan de kust. 

Vrijdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog met slechts kans op een lokale bui. In de namiddag ontstaan er tijdelijk meer wolken in het binnenland. We halen maxima van 17 tot 21 of 22 graden.

Zaterdag wordt het meestal droog en zijn de opklaringen vaak breed. In het zuidoosten van het land zijn er meer wolkenvelden met eventueel wat neerslag. Maxima plaatselijk tot 23 of 24 graden.

Zondag is het mooi zomerweer. Geleidelijk vergroot de kans op een (onweers)bui, al lijkt de kans klein. Het wordt warmer met maxima tot 27 graden in het centrum. Aan de kust ontstaat in de namiddag een noordoostelijke zeebries.

Maandag blijft het droog met hoge wolkensluiers en lijkt het zeer warm te worden met maxima tot 31 graden. Op het einde van de dag neemt de kans op een (onweers)bui in het westen wat toe.

Zeebrugge.Beeld Dirk Staelen