Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Rory Stewart valt af in derde ronde om Brits premierschap, Johnson blijft torenhoog favoriet

Boris Johnson.Beeld EPA

Rory Stewart is vanmiddag bij de derde stemronde in de strijd om de opvolging van Brits premier Theresa May afgevallen. Favoriet Boris Johnson won ook de derde ronde en blijft torenhoog favoriet.

De 313 Conservatieve leden van het Lagerhuis stemden woensdagmiddag voor de derde keer over een opvolger voor de Britse premier Theresa May. Van de vijf kandidaten haalde minister van Ontwikkelingszaken Rory Stewart het laagste aantal stemmen; hij ligt uit de race. De nieuwe Britse premier wordt dus alvast geen pleitbezorger van een zachte brexit. Stewart was immers de enige overblijvende kandidaat die een brexit zonder akkoord categoriek uitsloot en ijverde voor het behoud van de douane-unie met de EU.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft nog altijd een comfortabele voorsprong op zijn tegenkandidaten. Hij haalde 143 stemmen. Huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt volgt met 54 stemmen, milieuminister Michael Gove haalde er 51. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, die dinsdag nog onderaan eindigde, kreeg 38 Tories achter zich en stoot dus door naar de volgende ronde. Rory Stewart behaalde slechts 27 stemmen.

Rory Stewart.Beeld AP

Tegen een No Deal-brexit

Stewart was tot nu toe de grote verrassing tijdens deze campagne. Hij kwam over als een fris geluid, net als Nick Clegg voor de parlementsverkiezingen van 2010 en Jeremy Corbyn bij de race om het leiderschap van Labour in 2015. Johnson vreesde een tweestrijd met deze collega-Etonian. Achter de schermen deed zijn campagnemanager Gavin Williamson er alles aan om Stewart uit de race te halen, bijvoorbeeld door aanhangers van Johnson te laten stemmen op rivalen van Stewart.

Stewart sprak zich vierkant uit tegen een No Deal-brexit en zei dat het nu niet de tijd is om belastingcadeautjes weg te geven. Zijn probleem was dat hij niet duidelijk kon maken hoe hij het akkoord van Theresa May wél door het Lagerhuis kon krijgen. Daar is meer voor nodig dan charme. 

Michael Gove, Boris Johnson, Jeremy Hunt en Sajid Javid maken nog kans om de nieuwe Britse premier te worden.Beeld AP

Morgen wordt er opnieuw gestemd, deze keer zelfs twee keer: een keer in de voormiddag waarna opnieuw de laatste kandidaat afvalt; in de namiddag volgt een nieuwe stemronde en blijven er nog twee kandidaten over. Uiteindelijk mogen de 160.000 leden van de Conservatieve partij kiezen tussen de twee overblijvende kandidaten.