Direct naar artikelinhoud
Mobiscore

Voorstel Vlaams bouwmeester: ‘Groter fiscaal voordeel bij gunstige Mobiscore’

De nieuwe Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck.Beeld Tim Dirven

‘Gebruik de Mobiscore om wie mobiliteitsvriendelijk gaat wonen fiscaal te belonen, en slecht gelegen locaties te ontraden.’ Dat zegt de Vlaamse bouwmeester na de lancering van de tool die voor elke Vlaamse woning aangeeft wat de milieu-impact voor verplaatsingen is. Zijn voorstel: hogere premies en meer belastingvoordeel voor wie ‘mobiliteitsvriendelijk’ gaat wonen. 

U woont nabij een treinstation of frequent bediende bushalte en kan te voet of met de fiets naar voorzieningen als bakker, school en dokter? Dan beloont de overheid uw woning waarschijnlijk met een hoge Mobiscore. Wie alles met de wagen moet doen, krijgt minder goede punten. Als het van Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck afhangt, blijft dat cijfer geen ‘vrijblijvende indicator’ op de Woningpas en immowebsites. “Met de Mobiscore heeft de politiek eindelijk een intelligent en veelzijdig instrument in handen om verstandig ‘te sturen’ en te belonen, bijvoorbeeld via de btw, fiscus of een aangepaste woonbonus.”

Van Broeck wijst onder meer naar de mogelijkheid om wederopbouw enkel nog op gunstig gelegen plekken financieel te ondersteunen. “Men zou ook de hypothecaire lening meer of minder fiscaal aftrekbaar kunnen maken in functie van de locatie. Anders dan de Woonbonus, die enkel tot een stijging van de verkoopprijzen heeft geleid waarmee alleen de verkopers goed zijn, zou de koper zo gedurende 20 of 30 jaar fiscaal voordeel kunnen doen. En neen, het betekent niet dat we allemaal in de stad moeten gaan wonen, dat kan ook in de kern van een dorp.”

Kadastraal inkomen

Of er bij een volgende regering een politiek draagvlak voor Van Broecks ideeën zal bestaan? “Ik hoop het. Het is volgens mij alleszins een van de minst agressieve manieren om de gewenste transitie op gang te brengen. Anders dan bijvoorbeeld grondige aanpassingen aan het kadastraal inkomen (KI) - stadswoningen worden, tegen de logica in, momenteel nog fiscaal zwaarder belast dan de voor de overheid veel duurdere plattelandswoningen - hoeven dergelijke ingrepen géén politieke zelfmoord te betekenen.”

Of een fiscale koppeling van de Mobiscore geen invloed zal hebben op de vastgoedprijzen? “Vermoedelijk wel. Wellicht zullen gunstig gequoteerde woningen iets duurder worden. Dat is met een gunstige EPC-score net zo. Wie toch voor een woonst met slechte Mobiscore kiest, investeert in iets wat in waarde zal verliezen.”

De veelgehoorde vrees onder de Vlaamse woningeigenaars dat de Mobiscore financiële gevolgen zal hebben, is volgens Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) onterecht. “Het is niet de bedoeling de Mobiscore in te zetten voor fiscale doeleinden, zoals een waardebepaling van de woning”, benadrukt hij.  “Die kwestie is niet aan de orde: niet voor mezelf, noch voor de partij. Niet nu, niet in de toekomst. Dat was ook nooit het opzet van de score.”

Het zou natuurlijk niet de eerste maal zijn dat de bouwmeester met zijn ideeën de politiek ver vooruitloopt. Enkel Open Vld heeft het wel eens moeilijker met zijn visie. Van Broecks 4-jarig mandaat als adviesverlener loopt op 31 augustus volgend jaar af.