Direct naar artikelinhoud
EU

Donald Tusk denkt aan Charles Michel als mogelijke opvolger

Europees president Donald Tusk en premier Charles Michel.Beeld BELGA

Europees president Donald Tusk denkt aan premier Charles Michel als opvolger. De Pool is de naam van Michel al enkele dagen aan het aftoetsen bij de Europese staatshoofden en -regeringsleiders. Dat schrijft De Standaard.

De Europese staatshoofden en -regeringsleiders zitten vanavond samen over de invulling van de Europese topjobs. Voor de functie van Europees president gaat onder meer de naam van premier Michel over de lippen. Officieel is Michel dan wel geen kandidaat voor de functie, toch overweegt Tusk dus om hem te noemen.

Begin mei maakten Michel en zijn Nederlandse liberale collega Mark Rutte met hun sociaaldemocratische collega’s Pedro Sánchez (Spanje) en Antonio Costa (Portugal) de afspraak dat ze zich bij de verdeling van de topfuncties niet opnieuw aan de kant zouden laten schuiven door de EVP, traditioneel de grootste partij in Europa. Dat gebeurde wel in 2014, toen de EVP zowel de Europese Commissievoorzitter als de Europese president leverden, en gedurende de helft van de legislatuur ook de parlementsvoorzitter.

Verhofstadt

Stel dat Michel inderdaad Europees president wordt, dan heeft dat gevolgen voor de ambities van Guy Verhofstadt (Open Vld) om voorzitter te worden van het Europees Parlement. De kans dat de liberale familie twee topfuncties in de wacht kan slepen, is immers bijzonder klein. De kans dat twee liberale Belgen daarin slagen, is onbestaande.