Het Himalayagebergte
Volledig scherm
Het Himalayagebergte © AFP

Gletsjers in de Himalaya smelten dubbel zo snel als begin deze eeuw

Momenteel bestaat de Himalaya uit zo’n 600 miljard ton ijs. Maar daarvan verliezen we jaarlijks zo’n 8 miljard ton volgens een recent onderzoek van de Colombia University. Daarmee kan je meer dan drie miljoen Olympische zwembaden vullen.

8 reacties

  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Ben Strubbe,er is in elk land een overduidelijk bewijs dat de t° gemiddeld steeds sneller blijven stijgen,hier in Zwitserland wordt een hittegolf verwacht die in kracht nog nooit gezien is,ook buurland Oostenrijk deelt in de hitte. Voor Basel wordt voor het eerst de kaap van 40°c verwacht op donderdag,Zinal waar ik verblijf gaat al voor 2 dagen naar 30°c (1680m hoogte!).Wat u daar verteld over Nederland,is een correctiefactor die net als in Ukkel is toegepast in waarnemingssystemen.
  • Geert Vaelen

    5 jaar geleden
    Ze gaan dat oplossen door elke stad van België autovrij te maken en boetes uit te delen aan iedereen die nog met een oude auto rondrijdt.
  • Moehmena Rahous

    5 jaar geleden
    De gemiddelde max temperatuur voor juli in Vlaanderen is 23 graden. Woensdag wordt het 35 graden. 12 graden warmer volgens de voorspellingen. Tegen deze snelheid is al het Himalaya ijs weg gesmolten tegen winngn 5 jaar en staat de zeespiegel tot aan ons kin.
  • Ben Strubbe

    5 jaar geleden
    Niet alleen daar wordt data gemanipuleerd, Ludo Van Nuffelen. In Nederland werden een aantal historische hittegolven geschrapt, zodat de stijgende trend nog dramatischer werd. Het is een feit dat de aarde opwarmt, maar daar kunnen wij niets aan doen. De mens is maar ten dele oorzaak van het probleem. Wij zouden beter de miljarden investeren in beschermingsmaatregelen tegen de opwarming: betere wateropslag, bv.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Ga gewoon hier naar de Alpen. Vergelijk de postkaarten van gletsjers van 100 jaar geleden met de toestand nu ter plaatse. De Muirgletsjer in dat Glacier Bay National Park is tussen 1941 en 2004 meer dan 12 kilometer teruggetrokken en 800 meter dunner geworden. In 1993 was nog slechts 27% van de met ijs bedekte oppervlakte in 1850 in dat park over. En die 2020, Ludo Van Nuffelen, is gewoon opgeschoven tot 2030. Iets later dan verwacht, maar niet zoveel op de tijdschaal van gletsjers.