Overheid stuurt Alert-sms bij rampen

In noodsituaties zoals bij rampen, terroristische aanvallen of grote dreigingen zullen burgers die zich in een gevarenzone bevinden, automatisch een ‘Alert-sms’ ontvangen met duidelijke informatie en richtlijnen. De kamer heeft dit wetsontwerp van de ministers van Telecom Alexander De Croo en van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hierover gisteren goedgekeurd.

yl

Rampscenario’s zoals de storm op Pukkelpop en de terreuraanslagen in Brussel hebben aangetoond dat communiceren in een noodsituatie niet evident is. “Het is voor burgers niet evident om een noodsituatie in te schatten”, stelt minister De Croo. “Wat gebeurt er? Waar ben ik veilig? Wat doe ik wel en niet? Mensen hebben nood aan concrete informatie.”

Dankzij een wetsontwerp zullen mensen binnen een bepaalde perimeter die info voortaan snel en efficiënt via hun gsm krijgen. Dit wetsontwerp werd eerder in de commissie Infrastructuur unaniem goedgekeurd. En de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart nam de uitrol van zo’n communicatiesysteem per sms voor de zomer nog op in haar aanbevelingen. “En toch is het idee van massacommunicatie via sms niet nieuw”, zegt Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld). “Zo pasten bepaalde gouverneurs en burgemeesters het systeem al toe. Die voorlopers worden nu in één omvattend systeem gegoten. Op die manier wordt in een noodsituatie, waar en van welke aard dan ook, hetzelfde systeem toegepast.”

Wat dan met de privacy van de burger? “Daar raken we niet aan”, zegt Lijnen. “Nadat de sms-jes naar alle actieve mobiele telefoons in een bepaalde zone zijn verzonden, zal de gebruikte informatie worden verwijderd. Zo garanderen we dat gegevens, zoals de locatie van mensen, enkel worden gebruikt om burgers in veiligheid te brengen.”

De Kamer heeft dit wetsontwerp van de ministers van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) en van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hierover goedgekeurd. Rampscenario’s zoals de storm op Pukkelpop en de aanslagen in Brussel hebben immers aangetoond dat communiceren in een noodsituatie niet evident is. “Bepaalde gouverneurs en burgemeesters pasten het sms-systeem al toe, maar die voorlopers worden nu in één omvattend systeem gegoten”, zegt Nele Lijnen (Open Vld).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer