Man beschuldigt ziekenhuis: “Door verkeerde naam op bandje is mijn moeder gestorven”

© ss

Dat zijn moeder op 79-jarige leeftijd om het leven kwam in het UZ Gent is de schuld van het ziekenhuis. Dat vindt haar zoon Eddy De Cock. “De naam op haar armbandje klopte niet”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. De Cock denkt dat zijn moeder daardoor niet meer de juiste zorg kreeg, maar het ziekenhuis ontkent dat.

Guy Stevens

Paula Van Duyse uit Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) trok op 24 december van vorig jaar naar het Universitair Ziekenhuis in Gent voor een hartoperatie. Een operatie die goed verliep. Maar toen haar armbandje wat besmeurd werd, kreeg ze een nieuw exemplaar. Een verkeerd weliswaar, want de naam van haar kamergenote stond erop.

“Mogelijk gaven ze haar daardoor niet de juiste medicatie”, zegt haar zoon Eddy De Cock. Meer dan een week lang viel het niemand op dat de verkeerde naam aan de arm van de vrouw hing. “Pas toen mijn moeder op 4 januari nergens meer op reageerde, zag ik het.”

Een eerste deskundigenverslag wees op een veel te hoger suikerspiegel. Van Duyse was een diabetespatiënte “en daardoor was haar overlevingskans met een derde verminderd”, zegt haar zoon, die zijn moeder op 13 januari verloor. “Heeft ze door dat foute bandje de verkeerde medicatie gekregen? Gaven ze haar bijvoorbeeld wel insuline”, vraagt hij zich nu af.

In het UZ Gent wordt formeel gereageerd. “Het verkeerde bandje had geen gevolgen voor de toediening van de medicatie”, klinkt het. Het is immers niet het bandje maar het elektronische patiëntendossier dat gekoppeld is aan de monitors waar de patiënten aan hangen.

Ondanks de ontkenning heeft het ziekenhuis het systeem van identificatie toch aangepast na de dood van de vrouw. De rechtbank moet zich vanaf 19 december uitspreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen