Trump: ‘Iran heeft een zeer grote fout gemaakt’

De Iraanse Revolutionaire Garde (archief) © Reuters

De Iraanse Revolutionaire Wachten zeggen een Amerikaanse drone te hebben neergeschoten die het Iraanse luchtruim had geschonden. De ‘spionagedrone’ was het luchtruim binnengedrongen in Kuh-Mobarak, in de zuidelijke provincie Hormozgan. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt.

Iran heeft met het neerhalen van een Amerikaanse drone ‘een zeer grote fout gemaakt’. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag laten weten in een korte maar krachtige tweet.

De Iraanse Revolutionaire Wachten hebben donderdag verklaard een Amerikaanse drone te hebben neergeschoten die het Iraanse luchtruim had geschonden. Maar de VS ontkennen dat het toestel zich boven Iraans gebied bevond.

Het Amerikaanse centrale commando, USCENTCOM, zegt dat de drone in ‘internationaal luchtruim’ werd neergehaald. Het commando spreekt ook van een ‘ongeprovoceerde aanval’.

De reactie van Trump beperkt zich tot zes woorden. De president geeft dus geen uitleg over de mogelijke gevolgen van de ‘zeer grote fout’.

Toen hij enkele uren na zijn tweet de vraag kreeg of er een Amerikaanse antwoord volgt, verklaarde de president enkel: ‘je zal het binnenkort ontdekken’. Trump sluit bovendien niet uit dat er sprake is van een vergissing. ‘Ik vind het moeilijk om te geloven dat dit moedwillig werd gedaan’, zo verklaarde hij aan de pers, in de marge van een ontmoeting van de Amerikaanse president met de Canadese premier Justin Trudeau.

Het incident komt op een ogenblik van oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Het Amerikaanse leger had woensdag de beschuldigingen tegen Iran geïntensifieerd, dat het verantwoordelijk houdt voor de aanval tegen twee tankers op 13 juni in de Golf van Oman. Teheran heeft alle betrokkenheid bij die aanvallen ontkend, en eerder laten verstaan dat het opgezet spel is van de VS om het grijpen naar de kracht tegen de Islamitische Republiek te verantwoorden.

Iran spreekt van inbreuk op ’territoriale integriteit’

Iran heeft donderdag in een brief aan de Verenigde Naties en aan de Veiligheidsraad de ‘provocerende’ en ‘zeer gevaarlijke’ Amerikaanse actie tegen zijn ’territoriale integriteit’ gehekeld.

In het schrijven benadrukt Iran – dat niet aandringt op een spoedvergadering van de Veiligheidsraad – dat het niet uit is op een oorlog, maar dat het ‘zich het recht voorbehoudt om de noodzakelijke maatregelen te treffen tegen schendingen van zijn grondgebied, waartegen het zich fel zal verdedigen, zowel op de grond, in de lucht als op zee’. Daarnaast verklaart Teheran dat de Amerikaanse drone die door Iran werd neergehaald een spionagemissie uitvoerde in de Straat van Hormuz en bij zijn terugkeer ‘het Iraanse luchtruim binnenvloog’, waarop de Iraanse luchtmacht defensief heeft gehandeld.

Op het einde van de brief vraagt Iran aan de Verenigde Naties om tussen te komen opdat de Verenigde Staten ‘een einde zouden maken aan hun illegale en destabiliserende acties in de toch al zo onstabiele Golfregio’.

Het Amerikaanse centrale commando, USCENTCOM, zei donderdag dat Iran een van zijn drones in ‘internationaal luchtruim’ had neergehaald in een ‘ongeprovoceerde aanval’. Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde werd het Amerikaanse onbemande vliegtuig van het type RQ-4A Global Hawk echter neergehaald in het Iraanse luchtruim, bij Kuh-Mobarak in de zuidelijke provincie Hormozgan. Iran zegt dat het over ‘onweerlegbare bewijzen’ beschikt die deze bewering kunnen staven. Zo zouden er brokstukken van de drone zijn teruggevonden in Iraanse wateren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content