Direct naar artikelinhoud
Iran

Iran brengt VS flink in verlegenheid met neerschieten drone

Iran brengt VS flink in verlegenheid met neerschieten drone
Beeld Northrop Grumman

Iran heeft de regering-Trump in verlegenheid gebracht door een hypermoderne drone neer te halen. Een RQ-4A Global Hawk werd gisteren uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Het is voor het eerst dat de VS een van hun grote drones verliezen.

De RQ-4A Global Hawk is een onbemande toestel dat de VS bedachten om het beroemde spionagevliegtuig U2 te vervangen. De Global Hawks worden al jarenlang wereldwijd ingezet om landen vanaf grote hoogte te bespioneren en te verkennen. Het toestel is 35 meter breed en kan 24 uur in de lucht blijven.

Met de gewaagde beschieting van de drone verhoogden de Iraanse leiders de spanningen met de VS. Het Pentagon sprak van een “aanval zonder enige aanleiding”. Nadat Iran had gemeld dat ze een geavanceerde spionagedrone hadden neergeschoten, gaven Amerikaanse militaire functionarissen uiteindelijk toe dat het om een RQ-4A ging.

‘In internationaal luchtruim’

Maar met de aanval hebben de Iraniërs laten zien hoe kwetsbaar de RQ-4A Global Hawk is, ook op grote hoogte. Hoe hoog de drone zich bevond toen de Iraanse Revolutionaire Garde het toestel in het vizier kreeg is onduidelijk. Volgens de garde werd de RQ-4A in het Iraanse luchtruim neergehaald toen de drone de zuidelijke provincie Hormozgan binnendrong.

De VS ontkennen dit echter en zeggen dat het onbemande toestel in internationaal luchtruim uit de lucht werd geschoten, boven de Straat van Hormuz.

Volgens Teheran was de drone opgestegen vanaf een basis in de Golfregio en was de transponder doelbewust uitgezet door de Amerikanen om ontdekking te voorkomen. De VS zeggen dat de RQ-4A iets na middernacht werd beschoten.

“Wij hebben geen enkele bedoeling om oorlog te voeren met welk land dan ook”, aldus generaal Hossein Salami, bevelhebber van de Revolutionaire Garde. “Maar wij zijn gereed voor oorlog. Onze grenzen zijn een rode lijn voor ons. Elke vijand die onze grenzen schendt, zal weggevaagd worden.”

Beelden van de drone die neergeschoten wordt.Beeld AFP

‘Leugens’

Maar de VS beschuldigden de Iraniërs van leugens. “Iraanse berichten dat het toestel boven Iran vloog, zijn niet waar”, aldus het Central Command, het militaire commando dat de leiding heeft over alle Amerikaanse militaire eenheden in het Midden-Oosten. Wat de missie van de RQ-4A was, wil het Pentagon niet zeggen.

Dat de VS de Iraniërs nauwlettend in de gaten houden, bleek in 2011. Toen slaagde Iran erin een supergeheime Amerikaanse drone, de RQ-170 Sentinel, in handen te krijgen. Het toestel was via de grens met Afghanistan Iran binnengedrongen, naar verluidt tijdens een CIA-operatie. De Garde claimde dat zij de controle over het toestel had overgenomen. Iran presenteerde jaren later een drone die als twee druppels water leek op de Sentinel.