Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Joris Vergauwen

OCMW's in Vlaanderen draaien op voor factuur duizenden rusthuisbewoners

Voor een op de vijftien Vlamingen in een OCMW-, commercieel of vzw-woonzorgcentrum is de factuur onbetaalbaar. De OCMW's moesten in 2017 bij 5.116 (6,5%) van de bijna 80.000 bewoners tussenkomen om de rekening te helpen betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), schrijft De Tijd. Een verblijf in een Vlaams rusthuis kost gemiddeld 1.728 euro per maand.

46 reacties

  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    Veel van deze rusthuisbewoners zijn zwaar dement, herkennen vrijwel niemand meer en leiden een bijna vegetatief bestaan. Voor hun familie die van ze blijft houden is dit een zeer zware last. Wordt het niet hoogtijd dat wij de menslievendheid moeten uitbreiden naar de verlossing voor die dutsen en hen wettelijk de mogelijkheid aanreiken om in gemeen overleg te helpen afscheiden?
  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    De politiek heeft gedurende de verkiezingstijd de nadruk gelegd op een pensioen voor iedereen van 1500 euro. Vrijwel alle partijen stonden daar achter. Nu is het niet meer of minder logisch dat ook de maandprijs het rusttehuis daar aan gekoppeld wordt; Het kan toch niet dat ouderen met grote zorg de dag zien komen dat zij naar het rusthuis moeten en het niet kunnen betalen.? Dit tekort doorrekenen aan de kinderen is onverantwoord. De vraag is alleen maar: welke partij zal dit opnemen?
  • Daniel Meuleman

    5 jaar geleden
    Wanneer je OCMW speelt voor de ganse wereld die er komen van profiteren en niets hebben bij gedragen ga je uiteindelijk geen geld meer overhouden voor de eigen burgers. Dat is België.
  • jos duriau

    5 jaar geleden
    @ Marc Baeyens , zouden we niet beter de overheid leren zorgzamer met het geld om te springen en minder ontslagpremies uit te keren bijvoorbeeld , of vind U het normaal dat de mensen hun gans leven sparen voor een huisje en het dan moeten afgeven om hun rusthuis te kunnen betalen.
  • jos duriau

    5 jaar geleden
    Volledig akkoord met piet devlieger , rusthuizen moeten volledig gerund worden door de overheid , moet toch kunnen dat iedere hulpbehoevende gepensioneerde kan geholpen worden met zijn pensioen. Privaat rusthuizen willen zoveel mogelijk verdienen op zwakkeren , dit kan toch niet .