Direct naar artikelinhoud
VS

De vliegtuigen waren al in de lucht, de schepen lagen klaar: Trump blaast aanval tegen Iran op laatste moment af

De vliegtuigen waren al in de lucht, de schepen lagen klaar: Trump blaast aanval tegen Iran op laatste moment af
Beeld AP

De Verenigde Staten hebben afgelopen nacht een vergeldingsaanval op Iran op het laatste moment ingetrokken. President Trump had al toestemming gegeven voor de militaire actie, maar zag er uiteindelijk toch vanaf. Dat meldt de New York Times.

De aanval zou een reactie moeten zijn geweest op het heerhalen van een Amerikaanse drone door Iran, eerder deze week. Radarposten en lanceerinstallaties hadden daarom bestookt moeten worden, melden bronnen aan de Amerikaanse krant. Het was de bedoeling net voor dageraad aan te vallen om het risico voor het Iraanse leger en burgers te minimaliseren.

De voorbereiding op de actie was al in een dusdanig gevorderd stadium dat vliegtuigen al in de lucht waren en ook Amerikaanse schepen in positie waren gebracht. Waarom de VS alsnog besloten om de aanval te annuleren – en of deze op een later moment alsnog plaats zal vinden – is niet duidelijk. Wellicht dat Trump toch van gedachte is veranderd, of wordt er nog gebroed op betere strategische en logistieke keuzes, schrijft de New York Times.

Het Witte Huis en het Pentagon wilden officieel niet reageren op vragen van de krant, maar verzochten het medium ook niet van publicatie af te zien.

Iran houdt ondertussen vol dat de drone in zijn luchtruim is neergehaald en dat de brokstukken in Iraanse wateren liggen. Washington zegt dat het incident boven internationale wateren gebeurde.

Druk neemt toe

De druk op Trump om actie te ondernemen, neemt ondertussen toe. Republikeinse senatoren roepen de president op het neerhalen van de drone te vergelden. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vannacht alle vluchten over het golfgebied verboden. Te gevaarlijk, vindt de organisatie. Volgens de FAA waren er op het moment dat een Iraanse raket de drone onderschepte ‘tal van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart in het gebied’. Het gaat dan specifiek over de Golf van Oman en de Straat van Hormuz.

Iran bracht de regering-Trump flink in verlegenheid door een van Amerika’s modernste en grootste drones neer te halen. Een RQ-4A Global Hawk werd donderdag uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Het is voor het eerst dat de VS een van hun grote drones verliezen.

De Global Hawk is net zo lang als een F-16 en is bedacht door de Amerikaanse luchtmacht om het beroemde spionagevliegtuig U2 te vervangen. De Global Hawks worden al jarenlang wereldwijd ingezet om landen vanaf grote hoogte te bespioneren en te verkennen. De toestellen zijn veertig meter breed en kunnen 24 uur in de lucht blijven.

Met de aanval hebben de Iraniërs laten zien hoe kwetsbaar de Global Hawk is, ook op grote hoogte. Hoe hoog de drone, die op maximaal achttien kilometer hoogte kan opereren, zich bevond toen de Iraanse Revolutionaire Garde het in het vizier kreeg is onduidelijk. Volgens de garde werd het toestel in het Iraanse luchtruim neergehaald toen het de zuidelijke provincie Hormozgan binnendrong.

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten nemen toe:

Iran heeft de regering-Trump flink in verlegenheid gebracht door een van Amerika’s modernste en grootste drones neer te halen. 

De spanningen in het Midden-Oosten lopen stilaan tot op ongekende hoogte. Hoe is het zover kunnen komen?