Direct naar artikelinhoud
Biodiversiteit

Vijf keer minder garnalen, vijf keer meer – giftige – pietermannen: zo is de Noordzee eraan toe

Vijf keer minder garnalen, vijf keer meer – giftige – pietermannen: zo is de Noordzee eraan toe
Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

De Noordzee zit nog steeds vol grijze garnaal, maar door het warmere water neemt het aantal af. Er zitten nu vijf keer minder garnalen in de branding en vijf keer meer – giftige – pietermannen. Dat blijkt uit het eerste rapport Hoe is de Noordzee eraan toe?

De Noordzee is de voorbije halve eeuw met 1,7 graden opgewarmd. Daardoor trekken koudwatersoorten als garnalen weg en neemt het aantal exoten toe. Dat zijn dieren en planten afkomstig uit de Atlantische Oceaan of zuidelijker. Voorlopig blijft de garnaal de talrijkste soort in de branding. Op twee staat de zeedruif – een kamkwal – en op drie de kleine heremietskreeft.

Het aanbod garnalen schommelt van jaar tot jaar. Momenteel zitten er volgens kustvissers enorm veel garnalen in de zee. “Vorig jaar kostte een kilo garnalen nog 25 euro, omdat we toen in twaalf uur 20 kilo garnalen opvisten. Nu betaal je 5 à 6 euro, omdat we 150 kilo bovenhalen in twaalf uur tijd. Er is een overcapaciteit”, zegt reder Luc Bogaert.

Volgens Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee maakt de soort grote bokkensprongen. “Garnalen zijn een kortlevende soort die heel snel van veel naar weinig kan evolueren. Onze bevindingen zijn ook in de lijn van andere onderzoeken”, zegt Seys. 

Kunnen we over tien jaar nog onze tomate crevette eten met garnaaltjes uit de Noordzee. Volgens de specialisten is het moeilijk te voorspellen of de soort verder zal wegtrekken naar koudere wateren. “We kunnen daar geen voorspelling over doen.”