© Bauweraerts

Daisy Van Cauwenbergh veroordeeld tot vijf maanden cel met uitstel

Ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot Johannes Fijen zijn veroordeeld tot vijf en tien maanden cel met uitstel. De twee werden vervolgd voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, witwassen en kunstmatig krediet. Er loopt nog een dossier van mensenhandel en illegale tewerkstelling tegen het paar.

admyb

Bij het vonnis hield de rechter rekening met het feit dat het onderzoek zo lang duurde. Het lag zelfs op een zeker punt twee jaar stil.

Het dossier kwam tot stand na een klacht die de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) in december 2007 neerlegde bij het Brusselse parket. Die kwam er na een tip van enkele ex-werknemers van de vennootschappen van het koppel. Het ging om vier IT-bedrijfjes in Zaventem en de klacht maakte melding van belastingontduiking en benadeling van de schuldeisers, waaronder de RSZ.

Eind juni 2008 gingen de vier bedrijfjes failliet en Fijen zou toen tevergeefs geprobeerd hebben activa en personeel over te zetten naar een nieuwe vennootschap, om zo de openstaande RSZ-schulden en de ontdoken bedrijfsvoorheffing te ontwijken.

Op 5 augustus 2008 werden huiszoekingen uitgevoerd bij de vier bedrijfjes en bij het koppel thuis, en Daisy Van Cauwenbergh en Johannes Fijen brachten toen een nacht in de cel door. De volgende dag werden ze vrijgelaten maar de onderzoeksrechter stelde hen toen in verdenking.

Mensenhandel

De Brusselse correctionele raadkamer is nog niet klaar met het duo want er loopt nog een tweede dossier. Het arbeidsauditoraat Halle-Vilvoorde vervolgt het koppel voor mensenhandel en illegale tewerkstelling.

Het echtpaar zou tussen 2005 en 2007 in zijn villa in Wemmel in het zwart illegale Filipijnen tewerkgesteld hebben. Het koppel zou hen enkel kost en inwoon kregen.

De verdediging had gevraagd om de zaak van mensenhandel bij het fraudedossier te voegen. Maar daar is de rechter niet op ingegaan. Die zaak wordt tien januari uitgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER