Twee jaar cel extra voor ‘kapelletjesverkrachter’

© VANDEVORST KRIS

Een 51-jarige serieverkrachter is door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot zes jaar effectieve gevangenisstraf voor een poging tot verkrachting in Brugge. Bart D. blijft daarna tien jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. In eerste aanleg in Brugge was hij veroordeeld tot vier jaar celstraf en vijf jaar ter beschikkingstelling.

Op 17 juli 2017 ging een 19-jarige vrouw iets drinken op de Eiermarkt in Brugge. Op de terugweg werd ze met haar fiets klemgereden door een Mercedes. De bestuurder scheurde haar T-shirt stuk en ging op haar liggen. Terwijl hij haar in een wurggreep had, uitte de man ook doodsbedreigingen. De vrouw verweerde zich hevig: ze beet haar belager in zijn oksel en schopte in zijn kruis. De dader sloeg op de vlucht toen de moeder van het slachtoffer ter plaatse kwam. Toen ze merkte dat ze gevolgd werd, had het slachtoffer haar moeder al gebeld.

Tien jaar cel

De speurders kregen een veroordeelde serieverkrachter in het vizier. Voor vijf brutale verkrachtingen werd Bart D. eind 2004 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de regering. Een verkrachting in 2002 in Gistel leverde hem de bijnaam “kapelletjesverkrachter” op.

In het kader van de veroordeling werd Bart D. op het moment van de feiten nog steeds begeleid door Fides in Beernem. De beklaagde droeg zelfs nog een enkelband, waardoor de speurders konden achterhalen dat hij kort na de verkrachtingspoging terug thuis was.

LEES OOK. ‘Kapelletjesverkrachter’ krijgt opnieuw vier jaar celstraf voor nieuwe feiten: “ “Hij heeft iets bijzonder kostbaars van mij afgenomen, namelijk mijn onbezonnenheid”

Ondanks de bewijzen bleef Bart D. de poging tot verkrachting ontkennen tot zijn zaak in beroep werd behandeld. Daar bekende hij de feiten deels. Zo had hij het meisje niet gevolgd, maar was hij haar toevallig tegengekomen toen hij zoek was naar een frituur. “Ik was aan het rijden, maar voelde plots die drang. Toen zag ik dat meisje en heb haar vastgenomen tot ze me begon te bijten. Dan ging er iets door mij: ‘waar ben ik mee bezig?’. Ik ben in mijn auto gestapt en naar Beernem gereden.” Het scheuren van haar T-shirt, de herhaaldelijke wurgpogingen, de komst van de moeder, zelfs dat hij iets gezegd heeft tegen haar ontkende hij allemaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen