Vlak naast snelweg wonen? Niet erg als je in deze muur woont

Honderden wagens die je elke dag voorbij hoort rijden, af en toe een toeterende chauffeur: aangenaam wonen is het vaak niet vlak naast een drukke snelweg. Daar is nu een oplossing voor. De ‘woonwal’, een muur waar je in kan wonen, binnenkort ook in ons land.

Guy Stevens

De eerste ‘woonwal’ in ons land wordt door Extensa Group gebouwd langs de E19 in Kontich. De bouw van 13 meter hoog en 650 meter lang doet het lawaai van de snelweg opmerkelijk dalen: van 70 naar het veel aangenamere 55 decibel.

De superisolerende muur met woningen in doet het geluid en luchtvervuiling van de snelweg drastisch verminderen. Deze ‘dove muur’ bestaat uit akoestisch absorberend materiaal. De gesloten schermwand heeft wel ramen om de lichtinval en het uitzicht te bevorderen. Het idee komt overgewaaid uit Nederland. Onder meer in Goirle, net over de grens, staat al acht jaar een woonwal van 700 meter lang met in totaal 170 woningen.

Voor de plannen geconcretiseerd werden, liet de projectontwikkelaar het hele concept grondig onderzoeken. De resultaten zijn opmerkelijk: de woonwal zal voor heel wat minder geluidshinder en luchtvervuiling zorgen dan vandaag kan gemeten worden op dezelfde plaats.

“In Nederland is dit soort van woonwal al goed ingeburgerd”, zegt Ward Van Gorp van projectontwikkelaar Extensa Group. “Ook in ons land, en dan vooral in Vlaanderen, is er nood aan dit soort innovatieve woonconcepten. Het zorgt ervoor dat we de schaarse ruimte in ons land zo efficiënt mogelijk kunnen benutten. Meer nog: wie straks op de site zal wonen, profiteert van het feit dat hij erg centraal woont. En als hij door zijn raam kijkt, zal hij enkel de groene buffer tussen de snelweg en de woonwal zien, en de auto’s amper horen of zien. Er zal dus geen geen hinder zijn van de snelweg.”

Luchtkwaliteit

Ook de luchtkwaliteit langs de snelweg zal een pak beter zijn dan ze nu is. “De vervuilde lucht van de snelweg zal uiteindelijk op een muur botsen en naar hogere luchtlagen worden geduwd, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Dat zal het geval zijn voor zowel de wijk vlakbij de woonwal, als voor de omliggende buurten”, zegt onderzoeker Stijn Vranckx.

Voorbeeldproject

Het hele project kan rekenen op de steun van de Antwerpse masterplanner en stedenbouwkundige Peter Vermeulen. De bezieler van het project spreekt van een erg efficiënte invulling van de schaarse open ruimte. “Als er dan toch bijgebouwd moet worden, moet het doordacht zijn en moet je efficiënt gebruik maken van de open ruimte, dichtbij het centrum. Dit project is een voorbeeld van hoe je de ruimte in een grootstedelijk gebied optimaal kan benutten en de situatie zelfs nog verbetert door de geluidsoverlast en luchtvervuiling aan te pakken.”

De bouwwerken van de woonwal in Kontich kunnen starten vanaf eind 2017. De nieuwe woonwijk zal in totaal 651 wooneenheden bevatten, waar zo’n 1.330 mensen hun intrek in zullen nemen.

© rr

© rr

© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen