camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

“Breng peuters maar halve dag naar crèche”

Eén kindje koel houden thuis is makkelijker dan vijftien peuters beschermen van de hitte, zo redeneren ze in Het Wazenaartje. En dus doet het kinderdagverblijf uit Gent een warme oproep naar de ouders: houd uw kind een (half) dagje thuis.

Een grote parasol in de tuin, verfrissende spelletjes en een massa zonnecrème: in Het Wazenaartje zijn ze voorbereid op de tropische temperaturen van volgende week. Toch hebben ze alle ouders gevraagd om bij te springen. Concreet hebben ze gevraagd om de kinderen volgende week - tijdens de hete dagen - geen hele dagen naar de crèche te sturen. “We merken dat hoe meer kindjes er zijn, hoe moeilijker het is om ze rustig te houden”, zegt Marthe Neyt (27), een van de begeleidsters. “In de voormiddag is dat niet zo’n probleem, omdat ze dan naar buiten kunnen. Maar ’s middags wordt het in de tuin te heet, zodat we ze naar binnen moeten halen. Daar willen ze natuurlijk ook spelen. We kunnen niet van die kinderen verwachten dat ze stil blijven zitten, terwijl dat voor hun eigen welzijn wel beter zou zijn.”

Thuis zou het beter moeten lukken om rustig te blijven op de heetste momenten. “En één peuter is nu eenmaal makkelijker fris te houden dan een hele groep peuters.”

De ouders begrijpen de oproep. Tot opluchting van het personeel van de crèche. “Ik ben blij dat men beseft dat we dit vragen voor het welzijn van de kinderen. Maar pas op: iedereen is nog altijd even welkom, ook als het warm is. We zorgen voor teiltjes water waar de peuters in kunnen spelen, we smeren zonnecrème én er staat een kan water in het zicht. Het zorgt ervoor dat de kinderen ook zelf sneller naar water vragen en voldoende drinken.”

Het is niet duidelijk of er veel andere crèches zich bij de oproep aansluiten. Maar bij Kind en Gezin begrijpen ze het initiatief, zegt woordvoerder Nele Wouters. “We gaan ervan uit dat elke kinderopvang een soort warmte-analyse maakt. Als de inschatting is dat er bij extreme hitte beter wat minder kinderen aanwezig zijn, dan kunnen zij dat autonoom beslissen. Het is vooral belangrijk dat ze stilstaan bij de hitte en de nodige maatregelen nemen voor het welzijn van de kinderen.”