© AFP

WK schaken blijft razend spannend: ook geen winnaar na tiende spelletje

Magnus Carlsen heeft donderdag in het Amerikaanse New York de tiende partij om de wereldtitel schaken gewonnen. De Noorse titelverdediger bracht de stand zo op 5-5 tegen de Rus Sergej Karjakin, met nog twee wedstrijden te spelen.

Het was de eerste zege van de 25-jarige Noorse grootmeester in het duel met Karjakin. De 26-jarige Rus won ook één partij, de overige acht eindigden in remise.

Karjakin stuurde donderdag op Thanksgiving met zwart opnieuw aan op een remise, maar hij verprutste in het middenspel een grote kans om die puntdeling af te dwingen. De Noorse aanvoerder van de wereldranglijst zag de mogelijkheid die Karjakin hem bood en nam voordeel. De Rus bracht zichzelf verder in het nauw na een fout met zijn toren in zet 56 en na 75 zetten gaf hij zich gewonnen.

“Ik greep mijn kans op het moment dat Karjakin iets over het hoofd zag. Ik begin nu wel de druk te voelen, maar dat komt ook omdat de vaak lange partijen hun tol eisen”, vertelde Carlsen na afloop.

Beide spelers genieten nu van een rustdag, pas zaterdag wordt er voort gespeeld. Als er na twaalf wedstrijden nog geen winnaar is, volgen er partijen snelschaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer