Ideaal weer om te barbecueën? Let op met eten dat je op tafel zet
Temperaturen die stijgen richting 30 graden Celsius? Dat betekent veelvuldig barbecueën en picknicken. Maar hoelang mogen je etenswaren in de zon blijven liggen? Niet lang, zeggen de experts.
“Bacteriën groeien het snelst op bepaalde voedingsmiddelen als ze zich in de gevarenzone van 5 tot tot 57 graden Celsius bevinden”, vertelt voedingswetenschapper Janilyn Hutchings. En dan gaat het niet alleen over vleeswaren, zuivel en eieren, maar ook onder meer over bladgroenten, gesneden tomaten en gekookte groenten. “Eigenlijk kan alles wat rijk is aan eiwitten of koolhydraten, vloeibaar is, neutraal tot lichtzuur, een risico vormen. Als je dus niet wil dat je feest eindigt met een voedselvergiftiging, moet je stappen ondernemen om het veilig te houden.”
Maar hoelang mag je je voedingswaren dan buiten laten staan? “In het algemeen kan je voedsel slechts 2 uur buiten laten liggen voordat het slecht wordt. Vanaf dan vermenigvuldigen de bacteriën zich snel tot een onveilig niveau”, aldus Hutchings.
Hitte
Zet voedselresten dus altijd zo snel mogelijk en niet langer dan 2 uur na de bereiding in de koelkast. “Liggen je voedselwaren in de zon, dan gaan ze nog sneller slecht worden. De hitte zorgt er immers voor dat de voeding sneller opwarmt en in de temperatuurgevarenzone komt. Zodra de temperaturen richting 30 graden graden stijgen, laat je ze dan ook beter maximum een uurtje liggen om er nog veilig van te kunnen eten.”
Bederfelijke producten moeten eigenlijk zo min mogelijk buiten de koelkast staan
Het Nederlands Voedingscentrum is nog veel ‘strenger’. “Bederfelijke producten moeten eigenlijk zo min mogelijk buiten de koelkast staan”, meldt woordvoerder Lolkje de Vries desgevraagd. Op de website staan tips die helpen eten goed te houden. Zo adviseert het kenniscentrum bijvoorbeeld om melk in te schenken en het pak terug te zetten in de koelkast en alleen plakjes vleeswaren te pakken die je gebruikt en de verpakking terug te leggen. Na een uur loopt de kwaliteit van veel voedingsmiddelen al sterk terug. Bederf ligt op de loer.
Heb je iets langer dan twee uur buiten de koelkast gehouden? Dan is het - ook bij minder warm weer - zaak om het eten daarna goed te verhitten. ‘Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit’ zo meldt de site, ‘maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten doodt de ziekmakers, maar de gifstoffen kunnen je alsnog ziek maken.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Mama heeft een wijntje verdiend”: klinkt onschuldig maar dat is het niet. Therapeute wijst op de gevaren
-
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
Stoffen, dweilen, stofzuigen… schoonmaken is misschien niet je favoriete hobby. Toch moet het regelmatig gebeuren en heb je waarschijnlijk een eigen routine die bij jou en je woning past. De kans is echter groot dat je alles op automatische piloot doet. Dan kan je, zo weet vtwonen.be, al eens iets vergeten. De onderstaande zaken worden het vaakst over het hoofd gezien. -
Mijnenergie
Uitsteltermijn plaatsing digitale meter bijna ten einde: is vrees voor factuurshock terecht?
De uitsteltermijn voor de plaatsing van de digitale meter loopt bijna af. Wie tussen 2009 en 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, kan die meter nog tot 31 december van dit jaar tijdelijk weigeren. Veel consumenten vrezen dat het einde van die uitsteltermijn meteen ook een stevige opstoot op de energiefactuur met zich zal meebrengen. Mijnenergie.be ging na of die angst gerechtvaardigd is. -
-
2
“Ze hebben dubbel zoveel kans op een melanoom”: studie koppelt blootstelling PFAS aan hogere kans op kanker bij vrouwen
-
PREMIUM
“Als je bij prostaatkanker de symptomen begint te merken, is het meestal veel te laat”: hoe kan je de ziekte toch herkennen?
November is ook ‘movember’: de maand waarin mannen hun snor (‘moustache’) laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en mannelijke gezondheid in het algemeen. “De overlevingskansen bij prostaatkanker zijn bijzonder goed, als je het op tijd ontdekt”, weet uroloog dr. Piet Hoebeke (UZ Gent). Hoe kan je de ziekte (tijdig) herkennen? Wie loopt een verhoogde kans op prostaatkanker? En hoe wordt het behandeld? De dokter legt het uit. -
Slechte punten of een mislukt huwelijk: steeds meer mensen organiseren een ‘faalfeest’. Dit zegt een expert
Een relatie die stuk loopt, slechte examenresultaten of die ene job niet krijgen: falen is een pijnlijk moment. Maar steeds vaker lijken studenten en volwassenen die ervaring te vieren met een schaamteloos ‘faalfeestje’. Is dat slim? Een klinisch psycholoog reageert. “Alleen maar feesten is nu ook niet de bedoeling.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
Bultje op je buik? Misschien is het een navelbreuk: “Veel mensen voelen het niet eens”
-
PREMIUM8
Pas na 22 jaar kreeg Kim juiste diagnose: “Er moet meer aandacht komen voor vrouwenkwalen”
Als jong meisje zat ze al met buikpijnklachten bij de huisarts. Uiteindelijk duurde het 22 jaar voor de Nederlandse Kim Gündel de diagnose endometriose kreeg. Toen was er al veel (onherstelbare) schade aangericht. “Artsen zeiden dat het tussen mijn oren zat.”Delft -
PREMIUM29
Plots is de menopauze ‘big business’: “De vorige generatie vrouwen had er geen behoefte aan om met hun baas over hun cyclus te praten”
De menopauze is ‘hot’, in alle betekenissen. Er zijn boeken, er zijn apps, podcasts, coaches, consulenten, hulpmiddelen en geneesmiddelen. Vanwaar die verhoogde interesse voor wat zo oud is als de vrouw? Daarbij moeten we kritisch blijven voor commerciële drijfveren. “Als straks elk kwaaltje wordt toegeschreven aan de overgang, zijn vrouwen niet geholpen.” -
PREMIUM
“Met dit trucje achterhaal je of je goed tegen koffie kan of niet": experte scheidt 5 feiten van fabels over impact van koffie op ons lichaam
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBernd Vaes
vicky vanderweyen