Direct naar artikelinhoud
Conflict VS-Iran

John Bolton waarschuwt Iran om VS ‘niet als zwak te beschouwen’

Amerikaans veiligheidsadviseur John Bolton.Beeld EPA

Iran doet er goed aan ‘de Amerikaanse voorzichtigheid en discretie niet als zwakheid te beschouwen’. Dat heeft John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zondag gezegd tijdens een persconferentie in Jeruzalem, in het gezelschap van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De spanningen tussen Washington en Teheran bereikten de voorbije week een hoogtepunt toen het nieuws bekendraakte dat Trump op het laatste nippertje een aanval op Iraanse installaties had afgeblazen. Die aanval had als wraak moeten dienen voor het neerhalen van een Amerikaanse drone door de Iraanse Revolutionaire Garde. Trump nam naar eigen zeggen zijn vinger van de knop nadat hij ervan op de hoogte was gebracht dat zijn aanval 150 mensenlevens kon eisen.

Dit mag niet geïnterpreteerd worden als een daad van zwakheid van de Amerikaanse president, zei zijn adviseur John Bolton zondag. Het gaat eerder om “voorzichtigheid”. Iran moet dan ook niet gaan denken dat het zomaar met alles wegkomt. “Niemand heeft hen een jachtvergunning voor het Midden-Oosten gegeven”, aldus Bolton. Hij bevestigde dat de VS nieuwe sancties tegen Iran willen aannemen, die wellicht maandag van kracht zullen worden. “Iran mag nooit over nucleaire wapens beschikken. Niet tegen de VS, niet tegen de wereld.”

Intussen blijven Washington en Teheran het oneens over de plek waar de drone precies vloog toen die vorige week werd neergehaald. Volgens de VS was dat boven internationale wateren in de Straat van Hormuz, een drukke zeestraat die de Perzische Golf met de Golf van Oman verbindt, volgens Iran was het boven Iraans grondgebied. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif deelde dit weekend via Twitter de coördinaten van de drone, die moeten aantonen dat Iran het bij het rechte eind heeft. Teheran wil ook “onomstotelijk bewijsmateriaal” aan de Verenigde Naties overmaken om haar gelijk te halen. Er worden tegelijk juridische stappen tegen de VS aangekondigd.

Een bevelhebber van de Revolutionaire Garde zegt dat ondanks alles een oorlog in het Midden-Oosten vermeden moet worden. “Een regionale oorlog zou snel totaal oncontroleerbaar worden en geen enkel land zou nog grip hebben op de reikwijdte en de duur ervan”, schreef Gholam Ali Rashid in een online mededeling. Iran heeft volgens hem niets te winnen bij een oorlog en zou er dan ook alles aan moeten doen om een “strategisch conflict” met de VS, Israël en Saoedi-Arabië te vermijden.

Iran dreigt met terugtrekking nucleair akkoord

Intussen dreigt Iran zich nog verder terug te trekken uit de overeenkomst die het sloot met westerse mogendheden over zijn nucleaire programma als Europese staten het land niet beschermen tegen sancties van de VS. Dat heeft het hoofd van de strategische raad voor buitenlandse relaties in Teheran gezegd.

In mei dreigde Iran ook al met terugtrekking nadat de VS de medewerking aan het akkoord had opgezegd. Het kondigde toen een ultimatum van 60 dagen aan.

Iran dreigt met terugtrekking nucleair akkoord
Beeld AFP

Verenigde Staten voeren cyberaanvallen uit

Amerikaanse media melden dat de VS als vergelding deze week wel cyberaanvallen zouden hebben uitgevoerd op Iraanse infrastructuur. Trump zou daarvoor zijn toestemming hebben gegeven. Volgens de Washington Post was een van de cyberaanvallen gericht tegen de computers waarmee de lancering van raketten wordt gecontroleerd. Yahoo! News meldt dat een andere aanval een spionagenetwerk trof waarmee de scheepvaart in de Straat van Hormuz wordt gevolgd. 

Nog volgens de Washington Post waren de cyberaanvallen al enkele weken gepland en moesten ze aanvankelijk dienen als antwoord op de aanvallen van midden juni op olietankers in de Straat van Hormuz. Washington wijst voor die aanvallen met beschuldigende vinger naar Iran, maar Teheran ontkent elke betrokkenheid.

In 2010 beschuldigde Teheran de VS en Israël er nog van dat ze, in volle nucleaire crisis, het kwaadaardig computervirus Stuxnet hebben gecreëerd om uraniumcentrifuges te saboteren van het Iraanse atoomprogramma.