maandag 24 juni 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Politiek

Mobiscore botst op veel weerstand in Limburg

HasseltVlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) is niet te spreken over het voorstel om fiscale voor- en nadelen te koppelen aan de Mobiscore. Ook de burgemeesters van Limburgse plattelandsgemeenten verzetten zich.

De Mobiscore beroert al een week de gemoederen. Het nieuwe instrument van de Vlaamse overheid geeft een score aan uw woning hoe vlot u vandaaruit te voet of met de fiets naar allerlei voorzieningen (scholen, openbaar vervoer, winkels,...) kunt. De Mobiscore is louter sensibiliserend bedoeld: om mensen bewust te maken van de milieu-impact van hun woonkeuze. Maar als het van Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck afhangt, blijft de nieuwe tool geen vrijblijvende indicator. “Met de Mobiscore heeft de politiek eindelijk een intelligent en veelzijdig instrument in handen om verstandig te sturen en te belonen, bijvoorbeeld via de btw, fiscus of een aangepaste woonbonus”, zegt Van Broeck.

“Onrechtvaardig”

Ontslagnemend Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open Vld) is niet te spreken over Van Broecks voorstel om bij de hervorming van de onroerende voorheffing (grondbelasting) niet langer het kadastraal inkomen maar de Mobiscore als basis te hanteren. “De tool is daarvoor veel te beperkt”, reageert Peeters. “Ik ben niet tegen een hervorming maar men moet ook met andere factoren rekening houden dan enkel met de ruimtelijke inplanting van een woning.” Peeters bestempelt het voorstel ook als onrechtvaardig: “Mensen die op een plaats wonen met een lage Mobiscore kijken zo aan tegen een plotse waardevermindering van hun eigendom. Wat met al die mensen die iets kochten voordat deze tool er was? Zij kunnen hun woning niet ineens verplaatsen naar een andere plek.”

Burgemeester Peter Reekmans (LDD) van plattelandsgemeente Glabbeek wil de Mobiscore zelfs juridisch aanvechten. Dat kan omdat het volgens hem gaat over “nieuw beleid”, en dat kan niet door een regering in lopende zaken. Hij had het in ‘De Zevende Dag’ over “rammelende parameters” die volledig zijn afgestemd op de grote steden waar je al snel een 8 of 9 op 10 haalt. Heel wat Limburgse burgemeesters delen die kritiek.

 Serge Minten

Ludwig Vandenhove (sp.a) “Nadelig voor Limburg”

“Met deze graadmeter wentelt Vlaanderen verder de verantwoordelijkheid voor het ondermaats bedelen van buitengebieden van zich af, bijvoorbeeld op het vlak van openbaar vervoer. Wie gaat wonen op locaties waar slecht openbaar vervoer is, maakt een niet-duurzame, zelfs asociale keuze”, meent Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove (sp.a), in een vorig leven nog gedeputeerde en burgemeester van Sint-Truiden. “De Mobiscore past perfect in de typisch Vlaamse visie waarin de grootsteden zaligmakend zijn. Alsof een grootstad niet gekenmerkt wordt door minder duurzame elementen, zoals luchtvervuiling, CO2, minder groen, enzovoort.”

 Raymond Lemmens

Jo Brouns: “Eerst voorzieningen nodig”

“De Mobiscore heeft dezelfde perverse effecten als het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Ook dat wil de ontwikkelingskansen van Limburg drastisch beperken omdat deze landelijke regio minder knooppunten en voorzieningen heeft. Noordoost-Limburg is al sinds jaar en dag een blinde vlek inzake openbaar vervoer. Nochtans betalen de Limburgers in deze regio genoeg belastingen. Hen met de Mobiscore nog eens straffen, is meer dan een brug te ver”, zegt Jo Brouns (CD&V), burgemeester van Kinrooi en kersvers Vlaams Parlementslid. Hij heeft vraagtekens bij de Mobiscore: “De nabijheid van een bioscoop telt mee in de score. Is dit nog wel relevant in dit tijdperk waarin steeds meer mensen thuis films online bestellen?”

 Tom Palmaers

Mark Vos:“Omgekeerde zou moeten”

“Het voorstel van de Vlaamse bouwmeester is te gek om los te lopen. Vlaanderen telt heel wat plattelandsgemeenten die zorgen voor open ruimte, groen en zuurstof in de lucht. Dit is erg waardevol in een regio die sowieso al erg volgebouwd is. Terwijl de steden dichtslibben wil men plots mensen extra gaan belasten voor rustig en fijn wonen. Begrijpen wie kan”, meent burgemeester van Riemst Mark Vos (CD&V). “In feite is een omgekeerde beweging nodig: in de plaats van mensen in landelijke gebieden zwaarder te belasten, zou er meer geld uit het Steden- en Gemeentefonds moeten gaan naar gemeenten waar nog veel open ruimte is.”

 Karel Hemerijckx

Huub Broers:“Voorstel is dikke zever”

“Wat Leo Van Broeck voorstelt is dikke zever”, meent burgemeester Huub Broers (N-VA) van Voeren. “Vandaag gaan alle inkomsten uit de grondbelasting al in één grote pot waaruit onder andere het openbaar vervoer wordt georganiseerd en bekostigd. Plattelandsbewoners betalen vandaag dus al evenveel of meer dan stedelingen terwijl ze minder openbaar vervoer krijgen. Ik heb niets tegen die solidariteit maar dit betekent niet dat je de wereld plots op zijn kop moet zetten. Trouwens, aan mensen die op het platteland (komen) wonen, vraag je vandaag al een extra inspanning: in tegenstelling tot stedelingen moeten zij veel meer in hun eigen vervoer voorzien.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws