Direct naar artikelinhoud
Kitty Van Nieuwenhuysen

‘Hij heeft het gewoon slim gespeeld’: moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen vrij

Een protestactie in september 2018 van zowat 200 agenten tegen de vrijlating van Noureddine Cheikhni, een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen in december 2007.Beeld BELGA

Noureddine Cheikhni, een van de drie tot levenslang veroordeelde moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, komt na 11 jaar en 5 maanden vrij. ‘Je kunt niks doen’, reageert vader Johan Van Nieuwenhuysen moedeloos. ‘Hij heeft het gewoon slim gespeeld.’

De ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen (24) waren net terug van vakantie toen ze het te horen kregen van Peter Van Stalle, die destijds zwaar gewond raakte bij de kogelregen. “We stonden daar nog met onze valiezen”, zegt vader Johan. “Eerst krijg je het nieuws binnen over Julie Van Espen, en nu dit.”

Agente Kitty Van Nieuwenhuysen kwam in de nacht van 3 op 4 december 2007 om het leven tijdens een interventie na een inbraak bij de ouders van atleet Jonathan Sacoor in Lot. Ze werd samen met Van Stalle vanaf vijf meter met een kalasjnikov onder vuur genomen.

Galip Kurum, Hassan Iasir en Noureddine Cheikhni werden begin 2011 door het Brusselse assisenhof tot levenslang veroordeeld. De drie beroepscriminelen ontkenden op het proces elke betrokkenheid. Cheikhni gaf enkel toe dat hij de overvalwagen, een gestolen Volvo S60, had “geprepareerd”. Hij had de batterij vervangen om gewicht uit te sparen. Juist daardoor viel de auto stil en kwam het trio oog in oog te staan met de agenten.

Cheikhni kwam in oktober van vorig jaar al vrij met een elektronische enkelband. Nu hoeft hij ook die niet langer te dragen, zo besliste de straf­uit­voe­rings­recht­bank (SURB) in Luik. “Wij hebben in 2011 dag na dag het proces gevolgd”, zegt Johan Van Nieuwenhuysen. “Om nu te beseffen dat het eigenlijke proces niet daar, maar in een lokaaltje in de gevangenis van Lantin is gevoerd. De assisenrechter en de jury zeggen levenslang. De SURB zegt: u mag na elf jaar naar huis. Het is onbegrijpelijk.”

Milder

Algemeen wordt aangenomen dat Galip Kurum die nacht schoot. De man had negen jaar eerder een vuurgevecht met de politie nipt overleefd. Toch is dat niet de afweging die meespeelde voor de SURB. Cheikhni zat in de gevangenis van Lantin. Kurum zit opgesloten in Ittre, Iasir in Marche-en-Famenne.

“Ik kan alleen vaststellen dat men in Luik milder is”, merkt Johan Van Nieuwenhuysen op. “Bij Kurum en Iasir heeft de SURB (van Nijvel en Marche, DDC) elke gunstmaatregel altijd weer afgewezen. Zij vroegen dezelfde gunsten als Cheikhni: eerst 36 uur vrij op proef, dan wat langer, dan een enkelband… Bij hen was het drie keer nee. Bij Cheikhni was het drie keer ja, en uiteindelijk dit.”

“Hij heeft het gewoon slim gespeeld. Hij huwde in de gevangenis met zijn Belgische vriendin, waardoor hij de Belgische nationaliteit heeft. Van Iasir kon Theo Francken de nationaliteit nog afnemen, en dan zeg ik: dank u mijnheer Francken. Bij Cheikhni kan ook dat niet.”

Kitty Van Nieuwenhuysen.Beeld Photo News

‘Symbool’

In oktober vormden politiemensen op verschillende plaatsen in het land menselijke kettingen rond justitiepaleizen. Carlo Medo van politievakbond NSPV sluit nieuwe acties niet uit. “Kitty is een symbool voor elke agent op straat”, zegt hij. “Dat leeft bij onze mensen heel sterk.”

Wie in België tot levenslang veroordeeld wordt, ziet die straf omgezet in 30 jaar en komt na gemiddeld 12 jaar voorwaardelijk vrij. Justitieminister Koen Geens (CD&V) gaf bodemrechters onlangs de mogelijkheid om een minimale periode van strafuitvoering uit te spreken en wil het gemiddelde zo op 15 jaar brengen.

Vlaams Belang greep de vrijlating van Cheikhni gisteren aan voor een nieuw wetsvoorstel om de strafuitvoering verder strenger te maken. “Als je aan de man en de vrouw in de straat vraagt wat levenslang is, dan is dat tot het einde der dagen,” zei voorzitter Tom Van Grieken bij VTM Nieuws

Johan Van Nieuwenhuysen keek en luisterde op het proces dagelijks naar Cheikhni en de anderen. “Ik hoop dat ik me vergis, maar ik denk dat hij snel gaat hervallen. Dit soort figuren kent niks anders dan: iets uitsteken, opgepakt worden, straf uitzitten en weer iets uitsteken.”