Direct naar artikelinhoud
Formatie

Brusselse formateurs ontmoeten Open Vld dinsdag, onderhandelingen starten volgende week

Open Vld.Beeld Damon De Backer

De Brusselse formateurs, Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen), zien dinsdag de Open Vld-onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz. Dat verklaarde Vervoort na afloop van de eerste vergadering voor de vorming van een nieuwe regering. De liberalen hadden beslist vandaag niet deel te nemen aan de gesprekken, omdat ze nog steeds hun Franstalige partners van de MR mee aan boord willen.

Laurette Onkelinx (PS) zag in de aanwezigheid van de kabinetschef van Guy Vanhengel een “teken van goede wil”. Maandag kregen de vertegenwoordigers van de vijf partijen een overzicht van de budgettaire en fiscale toestand van het gewest. Dat gebeurde door de administratie. Vervoort wees erop dat de afwezigheid van Open Vld bij dit punt niet zo erg was, aangezien Guy Vanhengel het departement al jaren beheert. Rudi Vervoort lichtte ook zijn nota toe die de basis moet worden van het regeerakkoord.

Na de ontmoeting tussen de formateurs en de Open Vld-delegatie, die dus uiteindelijk dinsdag plaatsvindt, zal de rest van de week besteed worden aan het voorbereiden van de echte onderhandelingen. Die starten volgende week maandag.

Vervoort benadrukte na vragen van journalisten dat er geen sprake is van “spanningen met Open Vld”. “Het is eerder een macropolitiek probleem: in welke mate heeft de dynamiek van Brussel invloed op de andere bestuursniveau’s, zowel Vlaanderen en Wallonië als het federale?”, aldus Rudi Vervoort nog. 

De Brusselse formatie verloopt in twee fasen. Eerst vormen de taalgroepen elk een meerderheid onafhankelijk van elkaar, daarna gaan de twee groepen samenzitten. Open Vld breekt die regel nu door ook langs Franstalige zijde van de coalitie haar stempel te willen drukken. 

De liberalen vroegen eerder al aan de Franstaligen om de partij van premier Michel erbij te nemen, maar kregen nul op het rekest.