Direct naar artikelinhoud
Portret

Ooit aanbeden. Bijna vergeten: een nieuw dieptepunt voor Boris Becker

Boris Becker.Beeld AFP

Hij heeft het op alle manieren proberen te verhinderen. Tevergeefs. Vanaf vandaag worden ruim tachtig bezittingen van de Duitse oud-tenniskampioen Boris Becker geveild. Een nieuw dieptepunt in een leven gespekt met snelle auto’s en bezemkastseks.

Bekers, medailles, gesigneerde tennisschoenen en tennisrackets, aangevuld met persoonlijke spullen zoals horloges, zijn te koop. De tweet van het Britse veilinghuis Wyles Hardy & Co straalt alles uit wat de Duitse ex-tenniskampioen Boris Becker niet wil zijn. Een gevallen held wiens roem hem te veel werd. Vooral twee hashtags in de voorts gortdroge aankondigende tweet voor de veiling doen zelfs tennisfans die Boris Becker nooit live hebben zien tennissen pijn. #halloffame #memorabilia. Ooit aanbeden. Bijna vergeten.

De jongste winnaar ooit van het Britse tennistornooi Wimbledon heeft er dan ook alles aan gedaan om de veiling tegen te houden. In april 2018 werd hij naar eigen zeggen aangesteld als sportattaché van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Die diplomatieke functie had ‘Bobele’ juridische onschendbaarheid moeten bieden in een rechtszaak in Londen. Becker werd in 2017 failliet verklaard omdat hij een schuld van enkele miljoenen ponden heeft openstaan bij een Britse privébank. Die had hij eigenlijk al in 2015 moeten aflossen. Het Afrikaanse land sprak de berichten tegen, waardoor Becker eind vorig jaar zijn staart moest intrekken. De veiling die maandag van start ging, loopt nog tot 11 juli.

Twitter bericht wordt geladen...

Waar hij als tennisser meermaals bewees de kracht te hebben om terug in de wedstrijd te keren na twee verloren sets, lijkt het leven na tennis een frustrerende verliesmatch.

Velen zullen de ‘Rosenkrieg’ in 2000, de echtscheiding van Becker en zijn ex-vrouw Barbara Feltus, markeren als het begin van de ondergang. Het Duitse sprookjeshuwelijk brak definitief in duizend stukjes toen bleek dat Becker, net na zijn professionele tenniscarrière, een kind had verwekt bij de Russische Angela Ermakova. Volgens de geruchten in de bezemkast van een restaurant in Londen, Becker zelf houdt het op het trappenhuis. “Het duurste vluggertje in de geschiedenis”, zei Becker daar zelf over. De scheiding, die in Duitsland live werd uitgezonden, kostte hem zo’n 15 miljoen euro. Hij betaalde ook 2 miljoen euro aan Ermakova.

In 2009 hertrouwde Becker met het Nederlandse model Sharlely “Lilly” Kerssenberg. Ook dat huwelijk is ondertussen ontbonden na een aanslepende vechtscheiding waar de roddelpers maanden van heeft gesmuld. Het huwelijk zou vooral te lijden hebben gehad onder de financiële zorgen van de tennisster.

Een ace rond de oren

Want die waren er al jaren met hopen. ‘Bobele’ verdiende in zijn actieve carrière meer dan 20 miljoen euro aan prijzengeld, en voegde daar tientallen miljoenen sponsordeals aan toe. Die investeerde hij in Mercedes-garages, sportmarketing- en IT-bedrijven, villa’s en sportauto’s. Hij liet ook zijn naam bij het Duitse merkenbureau deponeren. Maar een genadeloze opslag impliceert geen neus voor zaken. Al had Becker daar lang een andere kijk op. “Zakengesprekken hebben dezelfde structuur als tenniswedstrijden. Je houdt de gesprekspartner met verbale returns in bedwang en slaat op het juiste moment een ace rond de oren.”

De meeste van Beckers investeringen mislukten. Zijn totale schuldenlast wordt door sommige media op tientallen miljoenen euro’s geschat. De zesvoudige grand slam-winnaar zal ook deze tegenslag proberen te overwinnen door zich te focussen op zijn eerste liefde: tennis. Hij is al jaren een trouwe en gevierde gast van BBC tijdens Wimbledon. Die publieke optredens moeten zijn naam actueel houden. 

“Mijn naam, mijn merk is meer aanwezig dan de afgelopen twintig jaar. Wie op zoek is naar publiciteit, huurt Boris Becker in. Ik kan Wimbledon niet meer elk jaar winnen, maar mijn zaak is mijn merk en dat is hot op dit moment”, vertelde hij vorig jaar nog aan The Telegraph

Becker met Novak Djokovic.Beeld AP

Wie is Boris Becker nu weer?

Wie Boris Becker vandaag ziet hinken op zijn twee nieuwe heupen en enkelprothese, kan zich haast niet meer voorstellen dat hij datzelfde jongetje is dat met harde opslagen en spectaculaire zweefduiken als eerste Duitser het prestigieuze Wimbledon won. Hij was toen zeventien jaar en 227 dagen oud.

Zijn moeder barstte in tranen uit omdat ze besefte dat hij nooit meer een normale jeugd zou kennen. In ruil werd hij in geen tijd een Duitse wereldster die zes grand slams won. Op YouTube zijn nog beelden te vinden van epische wedstrijden tegen de Amerikanen Ivan Lendl en John McEnroe. Becker stond bekend om zijn genadeloze en precieze opslag. Bijnamen als ‘Der Bomber’ of ‘Boom Boom Becker’ getuigden dus niet van bijster veel creativiteit.

Naast regelmatig een ace slaan, was Becker ook altijd te vinden om zijn mening te geven. Hij sprak zich uit over maatschappelijke problemen zoals racisme en sympathiseerde met krakers. Toen hij in 1993 met een gekleurde vrouw Barbara ‘Babs’ Feltus, een fotomodel uit München, trouwde, groeide het paar uit tot het grootste celebritykoppel van Duitsland.

Na zijn actieve tenniscarrière werd hij tenniscommentator bij BBC, Sky, Eurosport en Fox. Van 2013 tot 2018 coachte Becker ook Novak Djokovic, een periode waarin de Servische speler de nummer 1 van de wereld was.