© REUTERS

Is J.K. Rowling dan toch miljardair?

Schrijfster J.K. Rowling beschermt haar fortuin alsof het een belangrijke plotwending is in haar nieuwste boek. Hoewel ze altijd heeft ontkend een miljardair te zijn, schat The New York Times haar rijkdom nu op 1,2 miljard dollar.

neac

Jarenlang stond Rowling op de lijst vol miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes. In 2012 werd ze van die lijst geschrapt. Volgens het magazine waren de hoge Britse belastingen en haar vele bijdragen aan goede doelen aan de oorzaak van haar verdwijning van die lijst. Volgens The New York Times zou Forbes beter nog eens nadenken over die beslissing. Volgens hen is Rowling immers veel rijker dan ze laat uitschijnen.

Uiteraard is de grootste bijdrage aan de rijkdom van Rowling haar boekenreeks over Harry Potter. Er zijn er ondertussen al 450 miljoen exemplaren van verkocht wereldwijd. Ook haar andere boeken, waaronder de Harry Potter-spin-off ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’, leverden haar heel wat geld op, net als de filmrechten voor al die boeken. Ze krijgt ook telkens een deel van de merchandising die wordt uitgebracht rond haar personages. Rowling eist ook een deel van de winst van het pretpark Wizarding World dat werd geopend door NBC Universal. Ook het toneelstuk over Harry Potter spijst haar spaarboekje. Dat alles komt volgens The New York Times uit op ongeveer 1,2 miljard dollar.

“Ik ben geen miljardair”

Het levensverhaal van Rowling leest als een boek. Voordat Harry Potter een gigantisch succes was, leefde Rowling als een alleenstaande moeder die maar moeilijk de eindjes aan elkaar kon knopen. Ondertussen is ze dus uitgegroeid tot een van de rijkste mensen ter wereld.

Rowling weigert over haar financiële situatie te praten. De laatste uitspraak over haar fortuin dateert al van meer dan tien jaar geleden. In 2005 vertelde ze aan de Amerikaanse journaliste Katie Couric: “Ik heb genoeg geld. Meer geld dan ik ooit had gedroomd dat ik zou hebben. Maar ik ben geen miljardair”, zei ze toen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer