Direct naar artikelinhoud
Brexit

Brits kandidaat-premier Johnson: ‘Deal of geen deal, brexit komt er eind oktober’

Boris Johnson maakt grote kans om de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk te worden.Beeld EPA

Brits kandidaat-premier Boris Johnson belooft dat het Verenigd Koninkrijk sowieso op 31 oktober de EU verlaat, ongeacht of er een brexitdeal is. ‘Mijn belofte is dat we op 31 oktober de EU uitgaan’, zei Johnson in een interview met BBC News. Johnson maakt grote kans om het premierschap binnen te rijven.

Johnson denkt dat er voldoende steun is in het parlement voor een brexit zonder enig akkoord. “Ik denk dat het parlement nu begrijpt dat de Britten uit de EU willen”, zegt hij.

De oud-burgemeester van Londen zei in het interview met de televisiezender dat zijn strategie richting de EU erop gericht is te dreigen met een ‘no deal’ om betere voorwaarden af te dwingen. Hij gaf wel toe de hulp van EU nodig te hebben om een harde grens met Ierland te vermijden. “Ik denk dat de politiek sinds 29 maart alweer veel veranderd is", zegt Johnson. “Ik denk er aan beide kanten van het Kanaal een heel ander idee is van wat er nodig is.”

Johnson zegt in het interview tot slot dat een ‘no deal’ minder erg is dan het lijkt. “We moeten de negativiteit hierover laten varen en er vol vertrouwen op inzetten.”