Direct naar artikelinhoud
AnalyseFormatie

Hoe Bart De Wever treuzelt met de Vlaamse formatiegesprekken

N-VA-voorzitter en Vlaams informateur Bart De Wever.Beeld Photo News

Meer dan vier weken liggen de verkiezingen achter ons, nog altijd is de vorming van een Vlaamse regering geen meter opgeschoven. Laatste wapenfeit was de ontmoeting tussen informateur Bart De Wever (N-VA) en een delegatie van Vlaams Belang, nu al meer dan een week geleden. 

De N-VA-voorzitter hield na de verkiezingen twee verkennende rondes met alle partijen, waarbij PVDA al snel afviel. De derde ronde zou twee weken geleden starten, maar Open Vld, CD&V, Groen en sp.a wachten nog altijd op een uitnodiging voor een formeel gesprek. Dat bevestigen kopstukken van de verschillende partijen aan deze krant.

Wat opvalt: de Vlaams Belang-delegatie ging wel al voor een derde keer langs bij De Wever. Tijdens een gesprek dat zo’n drie uur duurde legden voorzitter Tom Van Grieken en co een tekst op tafel. Daarin stond uitgelegd welke klemtonen Vlaams Belang wil leggen op het vlak van onder meer onderwijs, huisvesting en zorg. 

De Wever luisterde aandachtig, ging het gesprek aan, maar het is niet zo dat er een gemeenschappelijke nota werd opgesteld. “Onze toelichting gebeurde mondeling”, zegt Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang Chris Janssens. Hij woonde de gesprekken bij. “Sindsdien is er geen verder overleg geweest.”

Luieren op Sint-Anneke

Het is niet dat De Wever intussen zit te luieren op een ligstoel op het strand van Sint-Anneke. Onder de waterlijn peilt hij de temperatuur bij de andere partijvoorzitters, maar ook niet veel meer dan dat. “Enkel met het Vlaams Belang waren de gesprekken inhoudelijk”, zegt een prominente N-VA’er. “Bij de rest ging het vooralsnog over waar de pionnen op het schaakbord staan.”

Maar waarom blijft formateur De Wever maar treuzelen om zijn openingszet te maken? Hij heeft intussen afdoende aangetoond dat hij het signaal van de kiezer ernstig neemt, door de gesprekken met het Vlaams Belang tot in dit stadium te brengen. Nu wordt het stilaan tijd om knopen door te hakken met wie hij in zee gaat. 

Voor de verkiezingen had hij nog verkondigd dat hij geen tijd wilde verliezen na 26 mei. “Als we erin slagen snel een Vlaamse regering te vormen, dan hebben we een krachtig tegenwicht tegen het rood-groene front”, zei hij begin mei nog.

De Wever bij zijn eedaflegging in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA

‘Maître du jeu’

De dag na de verkiezingen moest De Wever noodgedwongen zijn strategie radicaal omgooien. Met een score van 25 procent bleef de N-VA ruimschoots onder de beoogde 30 procent, nodig om op alle niveaus onmisbaar te zijn. 

Federaal is De Wever daardoor geen maître du jeu. PS-voorzitter Elio Di Rupo hintte daags na de verkiezingen al op een paars-groene coalitie aangevuld met CD&V. Zonder N-VA dus.

Alleen: op Vlaams niveau is de N-VA wel absoluut noodzakelijk, aangezien de andere partijen niet met het Vlaams Belang willen besturen. De Wever en niemand anders beslist hoe de nieuwe Vlaamse regering eruit zal zien. Dat geeft hem de mogelijkheid om ook het federale spel vanuit Vlaanderen te beïnvloeden. De onderhandelingen op beide niveaus zijn immers tot nu toe innig verbonden. 

Volgens De Tijd is De Wever van plan een versnelling hoger te schakelen op Vlaams niveau omdat de PS op federaal niveau elk discreet gesprek zou weigeren.