Direct naar artikelinhoud
VerkiezingenUpdate

Kris Peeters (CD&V) kiest voor Europees Parlement en biedt ontslag aan als minister

Kris Peeters.Beeld Photo News

CD&V-minister van Werk Kris Peeters heeft zijn ontslag aangeboden aan premier Michel. Hij werd verkozen als Europees Parlementslid, maar mag dat mandaat niet combineren met zijn ministerschap. Het voormalige boegbeeld van de christendemocraten kiest nu dus voor Europa.

Peeters werd op 26 mei verkozen tot Europees parlementslid. Dat parlement houdt op 2 juli zijn installatievergadering, dus Peeters moest stilaan te kennen geven of hij zou zetelen of minister zou blijven. 

Dat er zoveel tijd over ging sinds de verkiezingen van 26 mei, voedde de geruchten dat hij liever niet naar Europa wilde, om eventueel in de volgende regering te kunnen zetelen.

“Ik vind het zeer spijtig dat van mijn eigen partij sommigen die wilde verhalen de wereld hebben ingestuurd”, zei Peeters in Terzake, die geen namen van partijgenoten wilde noemen. 

Opvolger

Normaal gezien beslist CD&V donderdagavond over wie zijn opvolger wordt binnen de regering. Binnen de federale regering geldt immers een taalpariteit, dus er moeten evenveel Nederlandstaligen als Franstaligen deel van uitmaken. Een eventueel vertrek van MR-vicepremier Didier Reynders naar de Raad van Europa - indien hij tot secretaris-generaal wordt verkozen - speelt daarin normaal gezien niet meteen een rol. 

Hij zou immers pas die functie opnemen wanneer het mandaat van de huidige secretaris-generaal afloopt, ergens in het najaar. Indien Reynders niet verkozen wordt, dan blijft hij deel uitmaken van de ontslagnemende regering tot er een nieuwe ploeg het levenslicht ziet, zoals hij eerder al aangaf.

Vlaams Belang

Peeters trekt dan wel naar Europa, in Terzake liet hij toch nog even zijn licht schijnen over de Vlaamse formatie. Peeters vindt dat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) dringend klare wijn moet schenken over samenwerking met Vlaams Belang. “Ofwel maakt hij een regering met het Vlaams Belang, ofwel moet er vrij snel duidelijkheid komen dat N-VA met het Vlaams Belang geen regering kan maken.” 

Twitter bericht wordt geladen...