Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

Nieuwe reconstructie moord Julie Van Espen erg twijfelachtig: Steve Bakelmans weigert mee te werken

Steve Bakelmans en een archiefbeeld van de zoekactieBeeld RV, Belga

Steve Bakelmans, de dader van de moord op Julie Van Espen, weigert voorlopig om deel te nemen aan de geplande reconstructie. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. De reconstructie werd al na zowat een uur stopgezet. Het is erg twijfelachtig of er nog een tweede poging komt.

Julie Van Espen verdween op 4 mei toen ze met de fiets onderweg was van haar woonplaats Schilde naar Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken. Twee dagen later werd haar lichaam tijdens een zoekactie gevonden in het Albertkanaal. Diezelfde dag werd Steve Bakelmans geïdentificeerd als verdachte en opgepakt. De man, die al eens voor verkrachting was veroordeeld en op vrije voeten was in afwachting van een tweede verkrachtingszaak waarin hij moest voorkomen, zou de studente willen verkrachten hebben en haar hebben gedood toen ze zich daar hevig tegen verzette.

In principe had de reconstructie dinsdag enkele uren moeten duren. De politie had de omgeving waar de moord plaatsvond, de Vaartdijk aan het Albertkanaal, afgezet voor het verkeer en afgeschermd om de reconstructie in alle discretie te kunnen laten plaatsvinden. Verdachte Steve Bakelmans, die eerder al bekentenissen aflegde, zou ter plaatse tekst en uitleg geven over wat er was gebeurd toen hij op zaterdag 4 mei het pad van Julie Van Espen kruiste. 

Tweede poging

Of er nog een tweede poging tot reconstructie komt, is trouwens erg twijfelachtig. In theorie kan dat, maar de “plaats delict” is eigenlijk een bouwwerf die niet veel langer kan stilliggen. Als het uitzicht van de locatie fundamenteel verandert, zou het recreëren van dezelfde omstandigheden als op de dag van de moord nagenoeg onmogelijk zijn.

De advocaat van de familie, die vandaag ter plaatse was, liet al weten ontgoocheld te zijn over de gang van zaken.

Alles werd in gereedheid gebracht voor de reconstructie.Beeld Patrick Lefelon