© Shutterstock

Zit je kind vast tijdens het huiswerk? Speel dan niet voor leerkracht

In Brussel wordt zaterdag gedebatteerd over huiswerk. Wat is goed huiswerk en heeft het eventueel zin om het al op school te maken? Yvan Ameye, inspecteur in het basisonderwijs en auteur, gaf vrijdag zijn kijk op de onderwijskwestie in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

vwh

In Finland is huiswerk maken op school een heel normale zaak. Die manier van werken zou stress bij kinderen wegnemen en de ongelijkheid tussen hen verminderen. Of Belgische kinderen binnenkort ook helemaal klaar zijn met hun huiswerk als ze thuiskomen, valt te betwijfelen. “Huiswerk maakt de brug tussen de school en thuis en maakt dat de ouders een stukje betrokken worden en interesse kunnen tonen”, zegt Ameye.

Hulpleerkracht spelen

Hij bevestigt wel dat de aard van het huiswerk ongelijkheid tussen kinderen kan veroorzaken. “Opdrachten waarbij de hulp van ouders nodig is, hangen deels af van hun kennis. Om die mogelijke ongelijkheid tegen te gaan, is het belangrijk dat er ‘ouder neutraal’ huiswerk wordt gegeven. Dat betekent dat de inhoudelijke inbreng van moeders en vaders niet meespeelt”, klinkt het. Hij voegt eraan toe dat het ook belangrijk is dat de kinderen hun huiswerk zelfstandig kunnen maken. Zo kunnen de ouders hun kinderen steun geven die eerder procesgericht is. “Ze kunnen hun kind aanmoedigen, afspraken maken en opvolgen. Dat kunnen alle ouders. Het mag zeker niet de bedoeling zijn dat ouders de hulpleerkracht gaan spelen”, zegt Ameye.

Nota op huiswerk

De inspecteur heeft nog enkele praktische tips voor ouders die willen helpen. “Help je kinderen op weg als ze vastlopen. Vraag bijvoorbeeld hoe ze het in de klas hebben gedaan. Lukt het nog niet, dan kan je het noteren op het huiswerk. De leerkracht wordt op de hoogte gebracht en weet welke informatie hij moet herhalen”, zegt de inspecteur die pleit voor een beter huiswerkbeleid waarbij scholen gaan nadenken hoe ze taken kunnen realiseren. Nog een weetje dat kinderen misschien niet graag zullen lezen: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat huiswerk een positief effect heeft. “Het is wel aangewezen om huiswerk beperkt te houden. Te veel huiswerk werkt demotiverend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer