© © Luc Weyens

Twee kunstwerken Anne Bonné postuum geschonken aan stad

Aan de toegang van de leeszaal op de verdieping van de bibliotheek van Herk-de-Stad kan je vanaf nu twee schilderwerken bekijken van kunstenares Anne Bonné (1936-2007) uit Schakkebroek (Herk-de-Stad). De werken zijn postuum door haar echtgenoot André Lousbergh (84) geschonken aan het stadsbestuur van Herk-de-Stad. “Het was haar wens dat twee werken samen zouden blijven”, beklemtoont André Lousbergh.

Luc Weyens

Anne Bonné werd op 30 september 1936 geboren in Herk-de-Stad. Op 6 september 2007, slechts enkele weken voor haar 71ste verjaardag dus, overleed ze na een slepende ziekte. Ze woonde aan de Smolderstraat in Schakkebroek, waar ze ook haar atelier had. Anne Bonné volgde een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Luik en aan het Vrije Atelier in Antwerpen, een privéatelier voor beroepskunstenaars. “Na haar vorming aan de academie in Luik opende de deelname aan het Vrije Atelier in Antwerpen voor haar een nieuwe wereld”, zegt echtgenoot André Lousbergh. “Antwerpen was een privéatelier voor beroepskunstenaars. Aan de academie in Luik werd er niet gewerkt met levende modellen. In Antwerpen was dat wel het geval. Zes jaren lang zijn we samen naar Antwerpen gereden. Terwijl zij naar het atelier ging, bezocht ik een tentoonstelling.”

Anne Bonné schilderde onder meer portretten, stillevens en landschappen. Ze exposeerde in Limburg, elders in Vlaanderen, in Wallonië en ook in het buitenland, met name in Nederland en Frankrijk. Haar belangrijkste onderscheiding is de prijs van de kunstenaarsvereniging 'Il Collezionista' (2006) in Rome (Italië). Aan de wedstrijd namen toch kunstenaars uit Rusland, China en Japan deel.

“Deze werken zijn typerend voor de periode van de laatste tien jaren van haar carrière”, vertelt André Lousbergh. “Dezelfde figuur komt dan vaak in haar werk terug. Ze is gebaseerd op een beeldje dat ze van een tante uit Rummen cadeau had gekregen.”

“Het was Annes wens dat twee van haar werken samen zouden blijven. Na het voorstel tot schenking aan het stadsbestuur van Herk-de-Stad zijn leden van de Commissie voor Beeldende Kunsten van Herk-de-Stad op bezoek geweest. Ze hadden de vrijheid om twee van haar werken te kiezen.” De kunstwerken zijn tijdens de openingsuren van de bibliotheek te bekijken.

Info: www.annebonné.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer