Kinder Surprise laat Roemeense leverancier vallen na berichten over kinderarbeid

De Italiaanse voedingsgigant Ferrero Rocher knipt alle banden door met een Roemeense leverancier die beschuldigd wordt van kinderarbeid, lage verloningen en onhygiënische toestanden bij de productie van speeltjes voor Kinder Surprise.

De Britse krant The Sun berichtte maandag over de problemen in Roemenië. Ferrero reageert nu dat het niet onmiddellijk bewijs heeft gevonden van kinderarbeid, maar dat er wel “afwijkingen zijn van de richtlijnen en contracten van Ferrero”. Het onderzoek gaat voort, ook door de Roemeense autoriteiten.

Volgens The Sun worden bij de productie van de speeltjes voor Kinder Surprise, een chocolade ei met een speelgoedje erin, Roemeense kinderen ingeschakeld van amper 6 jaar oud. Families werken in gammele huizen met slechte hygiëne, schreef de tabloidkrant. Volwassenen kregen een heel laag loon voor werkdagen van 13 uren.

Zijn de speelgoedjes in Kinder Surprise door kinderhanden gemaakt?

© rr

Ferrero, de groep achter de befaamde Kinder Surprise eitjes, is een onderzoek gestart naar kinderarbeid nadat in de pers gemeld werd dat Roemeense kinderen de speelgoedjes voor de chocolade-eitjes zouden maken.

Het onderzoek komt er nadat de Britse krant The Sun berichtte dat arme families in Roemenië voor de productie van de speelgoedjes zorgden. De krant interviewde een familie van vijf die nog geen vijf euro betaald werd voor elke 1.000 eitjes die ze afleverden in een fabriek in het stadje Carei.

“We zijn geschokt en erg bezorgd om de aantijgingen van onacceptabele praktijken in Roemenië,” liet Ferrero weten. “We hebben een onmiddellijk en grondig onderzoek ingesteld om alle feiten vast te stellen.”

De familie die The Sun interviewde zei dat ze hun materialen kregen via een onderaannemer van Romexa SA, een leverancier waarvan Ferrero bevestigde dat het ermee samenwerkte. Bij Romexa weten ze echter van niets. “Dit is het eerste wat ik ervan hoor”, vertelde manager Daniel Muresan. “Maar ik zal ontdekken wie verantwoordelijk is en de betrokken bedrijven zullen hun contracten beëindigd zien als dit waar is.”

Volgens Ferrero gebruiken ze een handvest waarin duidelijk staat dat kinderarbeid verboden is en dat alle leveranciers onderworpen worden aan regelmatige en onafhankelijke controles. Leverancier Romexa SA was in mei dit jaar nog gecontroleerd en goed bevonden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer