Matteo, mama Debbie met dochtertje Valentina, papa Alfredo en zoon Pietro.
Volledig scherm
Matteo, mama Debbie met dochtertje Valentina, papa Alfredo en zoon Pietro. © Lukas

Farmareus moet peperduur medicijn gratis aan Valentina (5) blijven leveren

Het farmaceutisch bedrijf BioMarin moet het medicijn Vimizin verder blijven leveren aan de vijfjarige Valentina, een meisje dat lijdt aan het uiterst zeldzame syndroom van Morquio. Dat heeft de kortgedingrechter beslist. Het bedrijf stelde het geneesmiddel sinds maart vorig jaar gratis ter beschikking, maar besliste daar in februari mee te stoppen. Volgens zijn advocaten kon BioMarin niet verplicht worden het middel verder gratis te leveren omdat het beschikbaar zou zijn op de Belgische markt, maar daar heeft de rechter nu anders over geoordeeld. De rechtbank legt het bedrijf ook een dwangsom van 10.000 euro per week op.

71 reacties

  • Philippe De Vleeschouwer

    5 jaar geleden
    Je kan een kind niet zomaar aan zijn lot overlaten, maar anderzijds is het toch ook moreel twijfelachtig om een bedrijf te verplichten om dit medicijn gratis ter beschikking te blijven stellen. De volgende keer zal het bedrijf wel 2 keer nadenken voor ze zoiets doen.
  • Cecarine De Smet

    5 jaar geleden
    Als er hier één schuldige is, us dit dan wel maggie de block, maar nu is ze voor commentaar niet bereikbaar!!
  • Cecarine De Smet

    5 jaar geleden
    Dan geld deze uitspraak ook voor andere kindjes waarvan de ouders het financieel niet kunnen betalen ook? Want deze kinderen hebben toch ook hetzelfde recht, nee???
  • Victor OOMS

    5 jaar geleden
    Zeer goede beslissing maar er zijn nog mensen die een medicament dringend nodig hebben en dat ook onbetaalbaar is geworden. Ook voor deze zo een beslissing.
  • Guy Rutten

    5 jaar geleden
    Een farma-'reus' zou ik Biomarin niet echt noemen. En het is goed dat zij er zijn. Zij specialiseren zich in zeldzame genetische ziektes, wat precies de verklaring is voor de hoge prijs van de geneesmiddelen die ze, gelukkig maar, zeer beperkt in de markt kunnen afzetten. Bovendien hebben ze een uitgebreid liefdadigheidsprogramma. Dus niet te snel veroordelen. Voor patiënten met een zeldzame ziekte zou er van overheidswege een aparte funding moeten zijn.