Videospeler inladen...

Papierproducent Stora Enso start "legionella-koeltoren" opnieuw op

De papierproducent Stora Enso heeft de koeltoren herstart die hoogstwaarschijnlijk de oorzaak is van de legionella-uitbraak, die vorige maand aan twee mensen het leven heeft gekost. In totaal werden 32 mensen in de regio van Evergem en Gent ziek, een patiënt ligt nog in het ziekenhuis. De koeltoren werd geïdentificeerd door het agentschap Zorg en Gezondheid, waarop het bedrijf hem liet stilleggen. Stora Enso zegt in een reactie dat het onderzoek nog steeds loopt en de bron van de uitbraak nog niet bevestigd is. Verder zegt het bedrijf dat het volledig samenwerkt met de autoriteiten en "strikt werkt" om legionella in zijn fabrieken te voorkomen.

De koeltoren is inmiddels grondig gereinigd. Het voorbije weekend werd de toren een eerste keer opgestart om te testen of de installatie stabiel werkt. Stora Enso moest ook een risicoanalyse laten uitvoeren en een nieuw beheersplan opstellen. Dat is door het agentschap Zorg en Gezondheid gevalideerd, dat zich voor die taak heeft laten bijstaan door experten.

"Het bedrijf heeft ons vorige week een nieuwe risicoanalyse voorgelegd met aangepaste beheersmaatregelen. Die hebben we grondig nagekeken en voorzien van extra aanbevelingen, samen met binnen- en buitenlandse experten", zei woordvoerder van Zorg en Gezondheid Joris Moonens in een persmededeling van het agentschap.

"Het nieuwe beheersplan voorziet meer maatregelen en een diepgaandere zelfcontrole op verschillende risicopunten in de installatie, dit om nieuwe legionellagroei te vermijden of in een zeer vroeg stadium te detecteren. Dit beheersplan is volgens ons en de experten een degelijk beheersplan voor een veilige werking en onderhoud van zo’n installatie." 

Van dichtbij opvolgen

Zorg en Gezondheid zal de koeltoren hoe dan ook een tijdlang van dichtbij blijven opvolgen.

"Het is uiteraard belangrijk dat het bedrijf zijn beheersplan ook uitvoert. Wij zullen de werking van de koeltoren opvolgen met verhoogd toezicht, dat bestaat uit plaatsbezoeken, het opvragen van de logboekgegevens en met eigen staalnames bovenop de monitoring die het bedrijf zelf zal doen. Krijgen wij de minste indicatie dat het bedrijf zijn beheersplan niet correct uitvoert of er een risico voor de volksgezondheid ontstaat, dan zullen wij de sluiting van de koeltoren vragen", zo zegt Moonens. 

De precieze oorzaken voor de eerdere legionellagroei in deze koeltoren zijn nog niet bekend. "De mogelijke oorzaken voor de besmettingen moeten zowel wij als het bedrijf nog verder onderzoeken. Dat maakt deel uit van het gerechtelijk onderzoek en we kunnen er om die reden geen uitspraken over doen",  aldus de woordvoerder.

Ook verdere laboresultaten over patiënten of andere bedrijven behoren tot het gerechtelijk onderzoek en kunnen niet worden vrijgegeven. "Ik kan wel stellen dat we momenteel geen aanwijzingen hebben dat er nog een andere bron van besmetting zou zijn", zegt Moonens.

Stora Enso: uitgebreide testen en controles

In een reactie zegt papierproducent Stora Enso dat de papierfabriek van Langerbrugge geïdentificeerd werd als een 'mogelijke bron van de legionela-infectie'. Het onderzoek loopt nog steeds, zo zegt het bedrijf, en de bron van de uitbraak is nog steeds niet bevestigd.

Als voorzorgsmaatregel is de koeltoren drie weken stilgelegd en grondig mechanisch en chemisch gereinigd en gedesinfecteerd, zegt Stora Enso, en in het weekend is hij 'warm gestart'.  

Na uitgebreide testen en controles wordt de koeltoren vanaf vandaag in continue productie gehouden, volgens het bedrijf. Ook Stora Enso zegt dat de interne specialisten, externe deskundigen en bevoegde autoriteiten de koeltoren van dichtbij zullen blijven opvolgen.

"Stora Enso werkt strikt om legionella in zijn fabrieken te voorkomen, volgens instructies die betrekking hebben op bijvoorbeeld waterbehandeling, risicobeoordelingen, bemonstering en strikt gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en -apparatuur. Dit alles om werknemers, contractoren en derden te beschermen tegen blootstelling aan legionella", zegt Chris de Hollander, de afgevaardigd bestuurder van de fabriek in Langerbrugge in een reactie.

Het bedrijf besluit met de mededeling dat het volledig samenwerkt met de autoriteiten en op dit moment geen verdere commentaar kan geven, verwijzend naar het nog lopende onderzoek.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen