Direct naar artikelinhoud
Raad van Europa

D-Day voor Didier: komt Reynders (MR) aan het hoofd van de Raad van Europa?

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) vandaag in de assemblee van de Raad van Europa.Beeld BELGA

Het is D-Day voor Didier. Ontslagnemend buitenlandminister Reynders (MR) weet vanavond, uiterlijk morgen, of hij aan het hoofd komt te staan van de Raad van Europa. De Russen mogen in elk geval meestemmen over zijn toekomst, ook liggen ze straks mogelijk alsnog uit de organisatie.

De urnes zijn sinds deze ochtend 10 uur geopend in Straatsburg, in de assemblee van de Raad van Europa. Het zijn de 324 parlementsleden uit heel Europa die kiezen wie hun nieuwe secretaris-generaal wordt:  onze landgenoot Didier Reynders of zijn Kroatische concurrente Marija Pejčinović Burić? De parlementsleden hebben nog tot zes uur vanavond om hun stem uit te brengen, tussen zeven en acht wordt de uitslag verwacht. 

Het meest opmerkelijke nieuws van de dag: de Russen kunnen gewoon meestemmen. En dat terwijl de Russische parlementsleden nog niet helemaal zeker zijn dat ze hun plaats definitief terugkrijgen in de assemblee.

Geloofsbrieven

Rusland verloor haar stemrecht bij Raad van Europa in 2014, nadat het de Krim in Oekraïne had geannexeerd. Afgelopen maandag werd een rapport gestemd van onze landgenote Petra De Sutter, die namens Groen in de assemblee zetelt. Daardoor zouden de Russen opnieuw naar de assemblee kunnen, zij het onder voorwaarden. 

Probleem is dat de Russische parlementsleden zelf hun geloofsbrieven nog moeten laten goedkeuren door de rest van de assemblee. Dat is niet evident, aangezien tegen sommigen EU-sancties lopen. Het is pas vandaag in de plenaire vergadering dat ze weten of ze definitief groen licht krijgen. Indien niet, dan ligt de voltallige Russische delegatie er opnieuw uit. 

Toch oefenen kunnen ze tot zo lang al hun stemrecht uitoefenen en dus mee mogen beslissen over de nieuwe secretaris-generaal. De kans bestaat dat ze een nieuwe baas hebben aangeduid, om daarna meteen te moeten vertrekken.

Doorslaggevend

De stem van de achttien Russen kan nochtans doorslaggevend zijn in de strijd tussen Reynders en Buric, die zich als erg nipt aankondigt. Onze landgenoot is licht favoriet. Met zijn twintig jaar ervaring in de regering, waarvan acht als buitenlandminister, beschikt hij duidelijk over de beste adelbrieven. Ook kwam hij inhoudelijk beter uit de verf.

De Kroatische Buric van haar kant heeft het voordeel dat ze uit een van de ‘nieuwe Europese landen’ komt en dat ze een vrouw is. Bovendien kan ze als christen-democrate rekenen op steun uit de EVP-fractie, die veruit de grootste is. Al moet daarbij meteen worden opgemerkt dat de fractiediscipline een stuk minder sterk is dan in andere parlementen.

Om secretaris-generaal te worden, moet Reynders vandaag een absolute meerderheid halen en dus meer dan de helft van de assemblee achter zich krijgen. Lukt dat niet, dan volgt er morgen een tweede ronde. De kandidaat met de meeste stemmen haalt het dan.