Archbishop Jozef De Kesel pictured during the consecration of Lode Aerts, new bishop of Brugge, Sunday 04 December 2016, in the Sint-Salvator Cathedral in Brugge. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER
Volledig scherm
Archbishop Jozef De Kesel pictured during the consecration of Lode Aerts, new bishop of Brugge, Sunday 04 December 2016, in the Sint-Salvator Cathedral in Brugge. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER © BELGA

Belgische bisschoppen publiceren gedragscode voor medewerkers in de Kerk

BinnenlandIn de strijd tegen seksueel misbruik hebben de Belgische bisschoppen en de oversten van ordes en congregatie in ons land een gedragscode gepubliceerd voor al wie beroepshalve of als vrijwilliger werkt in de Kerk. De gedragscode geldt voor iedereen die met kwetsbare volwassenen, jongeren en kinderen werkt. De code schuift elf concrete leef- en werkregels naar voren waarvan wordt verwacht dat al wie in de Kerk werkzaam is die naleeft.

17 reacties

  • Gerry Cle

    5 jaar geleden
    De kerk hoeft helemaal geen eigen gedragscodes te hebben. Ze vallen, net als iedereen, onder de normale bestaande wetgeving. GEEN uitzonderingen, GEEN interne onderzoeken, GEEN doofpotoperaties en GEEN kwijtschelding of vergiffenis.
  • johan vankeirs

    5 jaar geleden
    Deze regels moesten 50 jaar geleden reeds gemaakt geweest zijn.Ondertussen zijn duizenden slachtoffers het bewijs van het misbruik van de kerk.Velen kunnen zich nog steeds verschuilen met een royaal pensioen er bovenop.
  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    Het is eerder de kerk die haar gedragscode moet wijzigen, al wordt dat al jaren gezegd aan dovenmanse bischoppelijke oren: schaf het celibaat af en laat de vrouw bedienen in de kerk. Een totale ommekeer? Heel zeker. Meer gevulde kerken? Ook heel zeker.
  • Ronny Martin

    5 jaar geleden
    Zolang ze de Vangheluwes beschermen blijft het een misdadige en smerige organisatie waar we allemaal veel te veel voor betalen.
  • Nico Herbots

    5 jaar geleden
    Hebben die echt 20 bladzijden uitleg nodig voor wat te doen bij kindermisbruik? Gedragscode? Dat hele instituut loopt decennia achter op de realiteit, net zoals alle andere godsdiensten trouwens.