De reuzenkraak, de grootste octopus ter wereld.
Volledig scherm
De reuzenkraak, de grootste octopus ter wereld. © Shutterstock

Octopustentakels kunnen autonoom beslissingen nemen zonder input van hersenen

Octopussen zijn bijzonder intelligente dieren. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om werktuigen te gebruiken en complexe puzzels op te lossen. De manier waarop hun intelligentie zich heeft ontwikkeld verschilt bovendien van nagenoeg elk ander organisme op aarde. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat de tentakels van een octopus onafhankelijk van de hersenen kunnen opereren.

4 reacties

  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Leo Peeters -Duym Evolutie omvat enkel evolutie, Big Bang en het ontstaan van leven heeft er niks mee te maken. Het is duidelijk dat het veel biologische constructies inefficiënt in elkaar zitten. Ruggenwervels zijn efficiënt voor dieren die op 4 poten lopen, maar niet voor de mens. Net zoals dat een nek zeer gevoelig is, maar bij vissen is dit niet zo. Zij hebben niet eens een echte nek, maar de structuur is er wel. Die schepper is precies een slechte ingenieur.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    @Nick Lersberghe, er moet inderdaad gewerkt worden met wat beschikbaar is, maar dat is een straffe uitspraak voor een evolutionist: hij vertrekt van niets, vervolgens de singulariteit, de oerknal, de abiogenese (de eerste cel) en ten slotte een niet planmatige evolutie, kabbelend in een zee van tijd en véél toeval (mutatie). Als creationist denk ik ook dat er enkel gewerkt kan worden met wat beschikbaar is, maar wie heeft dat alles beschikbaar gesteld? Zoek op: Schepping of evolutie?
  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Benny De evolutietheorie zegt niks over dat alles complexer, groter en meer wordt. Het enige waar dit voor zorgt is een betere aanpassing aan de omgeving. Dit gaat meestal gepaard met complexiteit. Er moet gewerkt worden met wat er beschikbaar is. Een groot deel van ons DNA is 'nutteloos' om deze reden. Variëteit is geen bewijs maar een aanduiding. Bewijs is o.a. niet noodzakelijke organen (amandelen, etc) en het feit dat junk-DNA bestaat. Je zoekt best betere bronnen voor dit.
  • Benny de Groot

    5 jaar geleden
    Altijd grappig als ik zoiets lees over evolutie. Het enige bewijs dat ze mij tot hiertoe hebben kunnen voorschotelen is een varieteit in soorten en rassen maar van een overgang..? Het blijft altijd bij speculatie, interpretatie, simpelweg gokwerk. Volgens de evolutie gaat alles van simpel naar complex, van klein naar groot en van weinig naar veel. Maar zelfs het kleinste organisme is complex, en voor de andere twee puntjes is het eigenlijk net het omgekeerde..