Direct naar artikelinhoud
Politiek

Didier Reynders grijpt nog maar eens naast Europese topjob

Didier Reynders.Beeld jonas lampens

Didier Reynders (MR) wordt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa. De Belgische vicepremier moest in een stemming de duimen leggen voor de Kroatische kandidate Marija Pejcinovic Buric. Het verlies is een klap voor Reynders.

Al sinds eind maart wist Reynders dat hij een van de twee laatst overgebleven kandidaten was voor de Europese topfunctie. Maar om de job ook effectief binnen te halen moest hij vanavond nog een ultieme stemming overleven. Dat lukte dus niet. 

Reynders wist slechts 105 leden van de raad te overtuigen, de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Buric haalde 159 stemmen binnen. Een verschil dat veel groter is dan de voorbije dagen werd voorspeld. “Ik feliciteer Marija Pejcinovic Buric met haar verkiezing als secretaris-generaal en wens haar veel succes”, reageert Reynders op Twitter. “Ik bedank de Belgische parlementsleden voor hun steun en de teams die mij hebben geholpen een goede campagne te voeren.”

“Ik heb altijd gezegd dat dit geen gelopen race was”, reageert Rik Daems, die in de Raad van Europa de liberale fractie leidt. “Dit is een heel diverse instelling waarin heel veel invloeden een rol spelen.” Daems heeft het dan bijvoorbeeld over de man-vrouwverhouding. “Een derde van de raad bestaat uit vrouwen. Het feit dat het in de laatste rechte lijn tussen een man en een vrouw ging, heeft zeker een rol gespeeld.” 

Twitter bericht wordt geladen...

‘Te sterk profiel’

Nog volgens Daems zou Reynders ook weleens een te sterk profiel kunnen hebben. De Belgische vicepremier had een duidelijk plan opgesteld over de toekomst van de Raad van Europa. In plaats van de besparingsoperatie ingezet door de huidige secretaris-generaal, wou hij bijvoorbeeld opnieuw gaan investeren. 

“Je mag niet vergeten dat wij een orgaan zijn dat landen op de vingers tikt wanneer ze bepaalde mensenrechten niet respecteren. Misschien hadden sommige landen uiteindelijk toch liever niet een ambitieus iemand als mijnheer Reynders aan het hoofd van zo’n orgaan.” 

Op 1 oktober zal nu dus Buric en niet Reynders de plaats innemen van de Noor Thorbjørn Jagland als secretaris-generaal van de Raad van Europa. Die raad is samen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verantwoordelijk voor het bewaken van de mensenrechten in de 47 lidstaten verspreid over het hele Europese continent. Ook Rusland en Turkije maken deel uit van de Raad. Het mandaat van Buric duurt vijf jaar en is één keer hernieuwbaar. 

Ideale uitweg

Voor Reynders zelf is zijn niet-verkiezing sowieso een klap. Hij zette de voorbije weken en maanden alle zeilen bij om de Europese topjob binnen te halen. Hij gaf lezingen over zijn plannen als toekomstig secretaris-generaal, sprak verschillende nationale delegaties van de 47 lidstaten toe, gaf meer uitleg voor de politieke families afzonderlijk en contacteerde elk parlementslid per mail. 

Het is bovendien niet voor het eerst dat Reynders naast een Europese topfunctie grijpt. Vijf jaar geleden zag hij zichzelf als de ideale kandidaat om Eurocommissaris te worden. Maar uiteindelijk beslisten de regeringsonderhandelaars om die functie aan Marianne Thyssen (CD&V) te gunnen. Reynders moest genoegen nemen met de post van minister van Buitenlandse Zaken terwijl Charles Michel, zijn eeuwige rivaal binnen MR, het premierschap kon claimen. 

Sindsdien liet Reynders zich nog zelden gelden in de nationale politiek. Na de voorbije verkiezingen klonk dan ook de kritiek dat hij zich veel te weinig had laten zien tijdens de campagne, met een verkiezingsnederlaag tot gevolg. Die kritiek zorgde ervoor dat Reynders’ positie binnen zijn eigen partij nog voort verzwakte. Michel nam definitief de partij in handen. Een benoeming aan de top van een instituut als de Raad van Europa leek voor Reynders de ideale uitweg uit die impasse. Maar Marija Pejcinovic Buric stuurt Reynders nu terug naar Brussel, waar hij zich binnen de nationale politiek nog maar eens moet zien heruit te vinden.