Dit weekend gebarbecued? Zo maak je hem het best schoon
Zonnige lenteavonden, die staan zonder twijfel gelijk aan een heerlijke barbecue. Enig minpuntje zijn de restjes van het vorige vleesfeest die nog aan de rooster hangen. Geen idee hoe aan de schoonmaak te beginnen? Enkele experts geven hun beste tips.
Heb je al eens geprobeerd het aangekoekt vet en de verbrande resten met wat staalwol en zeep van je barbecuerooster te verwijderen? Inderdaad, leuk is anders en je bent er lang mee bezig voordat je echt resultaat hebt. Dat kan beter.
De Nederlandse barbecue-chef Koos van Essen staat normaal gezien bijna dagelijks boven een rooster met kolen. Hij legt uit hoe belangrijk het is om je barbecue goed schoon te maken. “Je wilt op je vlees natuurlijk wel mooie strepen hebben, maar die moeten van de grill komen en niet van het roet.”
Bovendien kan er schimmel aan de binnenkant van je rooster komen en daar zit je niet op te wachten als je van plan bent om er vlees en groente op te leggen. “Zeker als je de barbecue voor het eerst na de winter naar buiten haalt, moet je even de tijd nemen om het schoon te maken.”
300 graden Celsius
Chef Wido Zembsch heeft als tip om de oude kolen dooreen te schudden en het stof met een stofzuiger op te ruimen. “Heel simpel en het is zo geklaard.” Het beste is volgens hem om een vies rooster schoon te branden op 300 graden Celsius. “Dan is alles wat eerst aan het roestvrij staal vastkleefde in één keer weg.” Ook de Nederlandse foodjournalist Gerrit-Jan Groothedde prefereert deze methode. “Het rooster is natuurlijk een telkens weer terugkerende ellende”, weet hij uit ervaring. “Opstoken, heet laten worden en dan even met een stukje staalwol erover en al het vuil komt er zó van af!”
Alleen heeft de gemiddelde huis-tuin- en-keukenchef daar geen geduld voor. Van Essen heeft ook weleens gehoord dat een rooster na het barbecueën in het gras wordt gegooid. Dé tip voor iemand die echt heel lui is, knipoogt de grill-chef. “Niet te heet natuurlijk, want dan heb je een schroeiplek. Maar het schijnt dat de dauw en het gras samen er voor zorgen dat alles er weer goed uitziet.”
Aardappel
Ook Liesbeth Verboven, schoonmaakdeskundige bij Het Poetsbureau en medeauteur van ‘De grote schoonmaakbijbel’ en ‘De poetsplanner’ deelt nog twee tips. De eerste gebruik je voor je gaat barbecueën. “Laat eerst je barbecue goed heet worden en laat het rooster mee opwarmen. Snijd dan een aardappel door twee en prik een helft op een vork. Wrijf er dan mee op je rooster. De aardappel geeft zetmeel vrij wat zorgt voor een antiaanbaklaag. Na het barbecueën vergemakkelijkt dat laagje het schoonmaken.”
Heb je nog een ui over van je zomerse salade of een citroen van de verfrissende drankjes? Dan komen die nu goed van pas. “Snijd de ajuin of de citroen door de helft en wrijf het nog warme barbecuerooster aan alle kanten in. Het vuil zal zo loskomen en je kan het rooster daarna makkelijk afwassen in een sopje met afwasmiddel”, aldus Verboven.
Aan de aandachtige lezer die dit artikel al las: je kan natuurlijk ook eens een keertje skippen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAlain Luppens
Kenny Habex
André Van der Poorten
Straight on No way back
Patrick Duyck