Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Zes (ex-)agenten naar rechtbank verwezen voor diefstal en afpersing

Zes (ex-)agenten naar rechtbank verwezen voor diefstal en afpersing
Beeld Belga

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag zes (ex-)agenten van de Antwerpse lokale politie naar de correctionele rechtbank verwezen voor onder meer zware diefstal en afpersing. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen. De zes stonden bekend als de ‘bende van Mega Toby en Sproetje’.

De inspecteurs werden in het voorjaar van 2016 door hun eigen collega’s opgepakt na maandenlang onderzoek door de dienst intern toezicht. Dat bracht een resem van feiten aan het licht.

Zo zouden de agenten verschillende illegalen hebben opgepakt om ze op afgelegen plaatsen van hun geld te beroven. Er is sprake van een elftal diefstallen met geweld. Vier van hen zouden ook een huiszoeking hebben uitgevoerd zonder toestemming, waarbij ze geld van de bewoner zouden gestolen hebben en vernielingen zouden aangericht hebben.

Het parket vroeg de doorverwijzing van de zes voor zware diefstallen met geweld, afpersing, het vervalsen van processen-verbaal, racisme, discriminatie van een homoseksuele man, slagen en verwondingen, misbruik van gezag als politie-inspecteur en het uitvoeren van een huiszoeking zonder toestemming. “De raadkamer heeft de zes nu verwezen, zoals we ook gevraagd hadden”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Ontslagen en geschorst

De zes zijn niet meer actief bij de lokale politie van Antwerpen. “Een van hen nam zelf ontslag, een tweede werd ontslagen - maar dan in een andere zaak - en de vier anderen zijn nog altijd geschorst”, zegt Antwerps politiewoordvoerder Willem Migom.