Patrick Dewael (Open Vld) werd deze namiddag verkozen als nieuwe Kamervoorzitter.
Volledig scherm
Patrick Dewael (Open Vld) werd deze namiddag verkozen als nieuwe Kamervoorzitter. © BELGA

Patrick Dewael (Open Vld) verkozen als nieuwe Kamervoorzitter, N-VA reageert ontstemd

Open Vld’er Patrick Dewael is deze namiddag verkozen tot voorzitter van de Kamer. Dewael kreeg de steun van de meeste fracties en parlementsleden en haalde het van N-VA-kandidate Valerie Van Peel. Opvallend: Vlaams Belang-parlementslid Dries Van Langenhove kwam vandaag als tweede jongste parlementslid toch in actie, hij werd samen met de jongste, PS-Kamerlid Mélissa Hanus, aangeduid om de namen van de parlementsleden af te roepen voor de stemming. Vorige week veroorzaakte een mogelijke rol voor Van Langenhove nog voor ophef bij de Franstaligen.

234 reacties

  • Karel Vandenabeele

    5 jaar geleden
    Een voorbode op de regeringsvorming. We weten allemaal al welke kant het op gaat. In dit land zal nooit iets veranderen. Nog meer van het oude. Er komt een moment dat ook de walen op vlaamse partijen gaan stemmen. Bij gebrek aan alternatieven stemt het zuiden nog steeds op traditionele partijen.
  • Chris Devlaeminck

    5 jaar geleden
    Patrick Dewael, de N-VA- en zeker VB-hater als nieuwe Kamervoorzitter. Dat zullen de Wa(e)lse partijen graag zien. Ook de rest van de (Vlaamse?) partijen natuurlijk. We gaan met kleine stapjes richting een regering zonder N-VA. De unanieme verkiezing van Dewael door de toekomstige leden van die regering is zo’n stapje. Een regering met alle kleine partijen inclusief de communisten.
  • vanaeken jokke

    5 jaar geleden
    Het valt weeral niet op voor de trado meelopers hoe een bende gefrustreerde verliezers allemaal voor Dewael hebben gekozen.Ze zullen het nooit leren volgende verkiezingen gaan ze een nog grotere nederlaag te gemoed.En hopelijk komt die verkiezing er over een half jaar al.Jan Peeters de trado partijen hebben ons opgezadeld met 450 miljard schuld of zijt gij pas wakker.Of was die schuld er vier jaar geleden nog niet.
  • Reginald Sanders

    5 jaar geleden
    Terwijl er moet worden gestreefd naar meer vrouwen op topfuncties.
  • Lore Kluwer

    5 jaar geleden
    Dewael heeft zich gisteren, op de dag van zijn benoeming, pas rond de middag officieel kandidaat gesteld. Amper een paar uur later was de zaak al beklonken en was hij Kamervoorzitter. Kijken we naar de benoeming van nieuwe bestuursleden van UNIA, dan zien we dat Open Vld daar uitstel afdwong door cijfers op te vragen over hoe de vorige benoemingen zijn verlopen, waardoor het wettelijk verplichte bestuurszitje voor VB in UNIA nu is uitgesteld tot sint-juttemis. Ziet iemand het verschil?