Direct naar artikelinhoud
Politiek

Patrick Dewael (Open Vld) verkozen tot nieuwe Kamervoorzitter

Patrick Dewael leidde vorige week de openingszitting van De KamerBeeld BELGA

Patrick Dewael is de nieuwe voorzitter van de Kamer. De liberaal haalde het van Valerie Van Peel (N-VA). Zij was de enige overgebleven kandidaat nadat Servais Verherstraeten (CD&V) en Tinne Van der Straeten (Groen) zich terugtrokken.

Patrick Dewael is door de leden van het federaal parlement aangeduid als nieuwe voorzitter. Het gaat om een tijdelijke aanstelling, want het Kamervoorzitterschap maakt traditioneel deel uit van de onderhandeling bij een nieuwe regering. Egbert Lachaert neemt zijn rol als fractieleider van de liberalen over.

Tot voor de vergadering was Dewael niet eens kandidaat-Kamervoorzitter, en toch stond het in de sterren geschreven dat hij het zou halen. De liberaal kan bogen op jarenlange ervaring in de Kamer, wordt door velen gezien als een van de belangrijkste leden van het halfrond, en was in het verleden al eens Kamervoorzitter. Bovendien maakte hij vorige week tijdens de openingszitting een solide indruk. Hij ontmijnde toen een sluimerend conflict rond Dries Van Langenhove. Vooral bij de Franstalige partijen oogstte hij daarmee sympathie.

Vanmorgen nog wou Open Vld officieel “bevestigen noch ontkennen” dat Dewael zich kandidaat zou stellen, maar intussen ging de liberaal wel op zoek naar steun van de andere fracties. Groen en CD&V hadden zelf ook een kandidaat naar voren geschoven, maar besloten die vanmorgen terug te trekken en hun steun toe te zeggen aan Dewael. Tijdens de plenaire zitting maakte Dewael uiteindelijk zijn kandidatuur bekend.

Valerie Van Peel (N-VA) was zoals verwacht de enige tegenkandidaat. In de geheime stemming haalde Dewael al in de eerste stemronde de benodigde meerderheid, met  101 stemmen tegen 41. Wellicht kon Van Peel enkel rekenen op stemmen van N-VA en Vlaams Belang, die samen 43 zetels bezetten. Of zoals een fractieleider het verwoordde: “paarsgroenplus tegen zwartgeel”. 

De symbolische isolatie van N-VA en Vlaams Belang viel ook Paul Magnette (PS) op. Hij zag in de stemming meteen mogelijkheden voor een nieuwe regering: “Naar een “Dewael coalitie’ op federaal niveau (met de partijen die willen regeren)?” suggereerde de socialist.  

Bij N-VA was er weinig begrip voor het resultaat van de stemming. “Voor honing danst de beer”, tweette Zuhal Demir. “Dat de PS droomt van paars-groen, wisten we al,” klonk het bij Sander Loones. “Maar dat ook CD&V de N-VA kandidate niet steunt, is toch behoorlijk opmerkelijk.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...