Direct naar artikelinhoud
Rusland

Nieuwe Russische wet: als je de autoriteiten beledigt, riskeer je een boete of celstraf

Donderdag werd de eerste Russische burger veroordeeld voor het beledigen van de autoriteiten wegens een dansje. 30.000 roebel boete (420 euro), oordeelde een rechtbank in Brjansk. En bij herhaling een celstraf van maximaal vijftien dagen.

Een 22-jarige Russin zocht een mooi decor voor een reggaetondansje. Niet eenvoudig in haar woonplaats Brjansk, een provinciestad vol grijze sovjetarchitectuur. Haar keus viel op een massieve witte ster boven op een heuvel, een monument voor de slachtoffers van een slag tegen de nazi’s. Het leverde haar een boete van 30 duizend roebel op.

De Russische autoriteiten zijn actief mensen aan het vervolgen onder een nieuwe wet die het strafbaar stelt om “onfatsoenlijke” berichten verspreiden. Wie “oneerbiedigheid” toont voor ‘de maatschappij, het land, Ruslands officiële staatssymbolen, de grondwet of de autoriteiten’, riskeert geldboetes en, bij herhaling, gevangenisstraffen.

Een man uit Novgorod die president Poetin uitschold in een berichtje op het Russische sociale medium VKontakte kreeg een boete van 420 euro.Beeld REUTERS

Veroordelingen tijdens de eerste drie maanden van de wet tonen dat rechtbanken die begrippen breed interpreteren. Een man uit Novgorod die president Poetin uitschold in een berichtje op het Russische sociale medium VKontakte kreeg een boete van 420 euro. In Archangelsk wordt een criticus van de gouverneur vervolgd, omdat hij scheldwoorden gebruikt zou hebben tijdens protesten tegen de komst van vuilnisverwerking.

Verslag doen van de vervolgingen is voor Russische nieuwsorganisaties niet makkelijk. Twee lokale nieuwssites werden door de Russische veiligheidsdienst FSB geblokkeerd, omdat ze berichtten over een man die Poetin uitgemaakt had voor “flikker” in een graffitiboodschap.

Uit peilingen blijkt dat de meerderheid van de bevolking tegen de nieuwe wet is.