Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Wout van Aert Belgisch kampioen tijdrijden, Lampaert en Evenepoel mee op het podium

Wout van Aert Belgisch kampioen tijdrijden, Lampaert en Evenepoel mee op het podium
Beeld BELGA

Wout van Aert is de nieuwe Belgische kampioen tijdrijden. De renner van Jumbo-Visma won voor Yves Lampaert en de opnieuw verrassende Remco Evenepoel. Van Aert mag in de ploegentijdrit van de Tour zijn nieuwe tricolore showen in Brussel.

Het spannendste BK tijdrijden ooit, zo werd her en der gekopt op de nationale titelstrijd in het wielrennen tegen de klok. De poldervlaktes in Middelkerke waren het strijdtoneel. Ook de wind was op de afspreek. En spannend werd het ook écht. 

Van Aert werkte de 39 kilometer aan de Noordzee af in 44 minuten en 47 seconden en was daarmee 31 seconden sneller dan Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step), vorig jaar de nummer drie en de Belgische kampioen in 2017. Diens ploegmaat en toptalent Remco Evenepoel mocht meteen als derde mee het podium op. Hij was 38 seconden trager dan de winnaar.

Uittredend kampioen en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts moest als vierde al meer dan een minuut (01:04) toegeven, Frederik Frison was de verrassende vijfde in Middelkerke. Thomas De Gendt werd zesde en Tim Wellens zevende.

Wout van Aert Belgisch kampioen tijdrijden, Lampaert en Evenepoel mee op het podium
Beeld Photo News
Wout van Aert Belgisch kampioen tijdrijden, Lampaert en Evenepoel mee op het podium
Beeld BELGA
Wout van Aert Belgisch kampioen tijdrijden, Lampaert en Evenepoel mee op het podium
Beeld Photo News

Live

  1. Campenaerts op een minuut

    De tijdrit teveel voor Campenaerts. De Europese kampioen moet zijn tricolore trui afgeven aan Wout van Aert. Hij komt binnen op meer dan een minuut.

  2. Lampaert op halve minuut

    De Gendt is binnen. De Oost-Vlaming geeft bijna twee minuten. Yves Lampaert volgt snel. Hij strandt op 31 seconden van Van Aert. De nieuwe Belgische kampioen is bekend: Wout van Aert.

  3. Van Aert Belgisch kampioen?

    Daar is Wout van Aert, en hoe?! De voormalige wereldkampioen veldrijden doet 44'47" over zijn 38,8 kilometer. Hij is daarmee 39 seconden sneller dan Evenepoel.

  4. Evenepoel voor top drie?

    Remco Evenepoel is binnen. Onze 19-jarige landgenoot doet meer dan een minuut van de tijd van Frison. Hij haalt de eerder gestarte Nathan Van Hooydonck net niet in. Zijn eindtijd: 45'26".

  5. Campenaerts lost de rol

    Victor Campenaerts gaat zijn Belgische titel niet verlangen. Hij komt aan het tweede tussenpunt door op een halve minuut van Wout van Aert. 

  6. Lampaert net niet

    Lampaert komt niet aan de tijd van Van Aert. De Belgisch kampioen van 2017 moet zes tellen toegeven aan het tussenpunt.

  7. Van Aert snelt Aerts voorbij

    Thomas De Gendt gaat niet meedoen. De Oost-Vlaming moet meer dan een minuut toegeven aan het eerste tussenpunt. Ondertussen gaat Van Aert op en over Toon Aerts.

  8. Van Aert beter

    De verhoudingen lijken zich door te zetten. Van Aert doet 10 seconden beter dan Evenepoel. Nu weer wachten op Lampaert en Campenaerts.

  9. Evenepoel onder stoom

    Wat een tussentijd weer van Evenepoel. Aan het tweede tussenpunt doet hij zomaar even 36 seconden beter dan Frison.

  10. Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld photo: Cor Vos
  11. Campenaerts op zes seconden

    Werk op de plank voor Campenaerts. Aan de eerste tussentijd heeft hij 6 tellen achterstand op Lampaert. De werelduurrecordhouder mengt zich wel vol in de debatten. Vier renners binnen de tien seconden. Spannend!

    1. Yves Lampaert in 14'22"

    2. Wout van Aert: +6"

    3. Victor Campenaerts: +6"

    4. Remco Evenepoel: +8"

  12. Lampaert beter dan Van Aert

    Lampaert doet nog vijf tellen beter dan Wout van Aert aan het eerste tussenpunt. De Gendt laat het afweten met meer dan 20 seconden achterstand. Nu enkel nog Campenaerts.

  13. Van Aert 1 seconde beter

    Van Aert pitst een seconde af van de tijd van Remco Evenepoel. We krijgen de strijd die we willen. Wat doen Lampaert, De Gendt en Campenaerts nog? 

  14. Evenepoel met voorlopige beste tussentijd

    Evenepoel is aan het eerste tussenpunt een zucht sneller dan Wellens. Benieuwd hoe zijn tijd standhoudt tegenover die van Lampaert, Campenaerts, Van Aert en co.

  15. Iedereen weg

    Titelverdediger Victor Campenaerts is ook weg. Alle renners zijn nu op het parcours. Het is wachten op de eerste tussentijden.

  16. De start van Yves Lampaert

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Geen drank

    Geen drinkbussen bij Deceuninck-Quick.Step. Een bewuste keuze om extra gewicht te vermijden? 46 minuten rijden zonder drank is in elk geval veel.

  18. Evenepoel gestart

    Remco Evenepoel en Wout van Aert zijn intussen aan hun chronorit begonnen. De jongste van de twee doet dat met volle snelheid in de bochten. Beklijvend om zien.

  19. Frison: "Hoop te verrassen"

    De man in de hot seat is aan het woord bij Sporza: "Ik heb mijn eindtijd nog maar net vernomen. Ik had direct een goed gevoel, misschien kan ik verrassen, ja. Ik heb heel hard naar dit BK toegewerkt, al kan het zeker dat ik nu nog vijfde wordt. We zullen zien,  het wordt sowieso nog spannend."  

  20. Tussenstand

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. De laatste wave

    Het laatste blik tijdrijders wordt opengetrokken. De grootste kanshebbers starten binnen enkele ogenblikken. Hier nog eens het lijstje:

    17u52: Nathan Van Hooydonck

    17u54: Remco Evenepoel

    17u56: Toon Aerts

    17u58: Wout van Aert

    18u00: Thomas De Gendt

    18u02: Yves Lampaert

    18u04: Victor Campenaerts

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Wellens op twee

    Neen, Tim Wellens gaat niet verrassen. Onze landgenoot verliest 22 seconden op ploeggenoot Frederik Friso. De tijd van Wellens is 46'51". 

  23. Aankomst Frison

    Er gaat 25 seconden van de tijd van Jimmy Janssens af bij de aankomst van Frederik Frison. De hardrijder van Lotto Soudal klokt over 38,8 kilometer 46'29".

  24. Frison beste aan tweede tussenpunt

    Wellens laat van zijn pluimen aan het tweede tussenpunt. Van 15 seconden voorsprong gaat het naar 7 tellen achterstand. 

  25. Wellens aan eerste tussenpunt

    Tim Wellens zet een nieuwe standaard. Hij doet aan het eerste tussenpunt 15 seconden beter dan ploegmaat Frison. De besttijd aan het eerst punt is nu 14'31".

  26. Tussentijden

    Het tijdrittalent wordt met de golf beter. Senne Leysen heeft een nieuwe toptijd gezet aan het eerst tussenpunt. Iets later gaat Frederik Frison er al onder. Het is wachten op Tim Wellens.

  27. Wellens

    Daar is één van de genoemde favorieten. Tim Wellens maakt zich op voor zijn 38,8 kilometer tegen de klok. De Limburger van Lotto Soudal won dit jaar een tijdrit in de Ruta del Sol. Kan hij meedingen naar een podiumplaats?

    Beeld BELGA
  28. Janssens beter dan Rickaert

    Jimmy Janssens doet beter dan zijn ploegmaat. 46'54" is nu de besttijd. Janssens reed bijna 49 kilometer per uur gemiddeld. Intussen starten de renners uit de derde waaier.

  29. Twitter bericht wordt geladen...

  30. Topfavoriet Van Aert: "Wind mee aan 60 per uur zonder kracht te verspillen"

  31. Tweede 'wave'

    Tuur DeprezRobbe Ghys, Gianni Marchand, Dimitri Peyskens, Jimmy Janssens, Thomas Degand zijn de volgende reeks renners die hun kans wagen in Middelkerke. 

  32. Besttijd voor Rickaert

    Jonas Rickaert doet er meteen een klets af. De renner van Corendon-Circus doet 47'23" overe de 38,8 kilometer. Hij is daarmee 17 seconden sneller dan Dewulf. De eerste golf met zes renners is intussen binnen. 

  33. Dewulf

    Eerste richttijd? Stan Dewulf duikt met 47'40" een minuut onder de tijd van Aaron Verwilst. Niet onaardig van de West-Vlaming van Lotto Soudal.

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Eerste renners onderweg

    David Boucher, Aaron Verwilst, Tom Devriendt, Stan Dewulf, Jonas Rickaert en Guillaume Seye rolden reeds van het startpodium. De grote kleppers zijn later aan zet.

  35. U ziet Van Aert winnen

    Gisteren lanceerden we de poll: "Wie kroont zich tot Belgisch kampioen tijdrijden?" De HLN-surfer ziet duidelijk één favoriet: Wout van Aert. De man die schitterde in de Dauphiné kreeg liefst 45% van de stemmen. Victor Campenaerts (21%) en Remco Evenepoel (16%) maakten de top drie compleet.

  36. Campenaerts: "Wind is voordeel voor mij"

  37. Kopecky triomfeert bij dames

    Geen zesde tijdrittitel op rij voor Ann-Sophie Duyck. Die laatste had een offday en moest vrede nemen met de zesde plek. Het goud was dan weer een prooi voor een indrukwekkende Lotte Kopecky. Jolien D'hoore en Annelies Dom vervolledigden het podium. Zij het wel op meer dan 40 seconden.

    Lees er meer over op DEZE PAGINA

    Beeld Photo News
  38. Kurt Geysen wint bij elites zonder contract

    Kurt Geysen (Acrog-Pauwels Sauzen) is Belgisch kampioen tijdrijden bij de eliterenners zonder contract geworden. De 40-jarige legde het 25,3 kilometer lange traject af in een tijd van 32:02, goed voor een gemiddelde van 47,3 kilometer per uur. Rutger Wouters strandde op 7 seconden van de Limburger en werd tweede. De bronzen medaille was weggelegd voor Benjamin Verraes (32:12).

    Het was Viktor Van Den Branden die, als tweede gestarte renner, met 33:07 meteen een scherpe tijd neerzette. Tot Jeff Peelaers over de streep kwam na 32:28 en dus als eerste renner onder de kaap van de 33 minuten dook. Kurt Geysen verpulverde die besttijd met 32:02. En dan was het bang afwachten of er nog iemand beter zou doen.

    Rutger Wouters kwam als vijfde laatst gestarte met 32:10 dicht in de buurt. Nick De Weerdt klokte af na 32:15. Benjamin Verraes, de uittredende Belgische kampioen, ging als allerlaatste op pad maar slaagde er niet in Geysen uit de hot seat te fietsen. Verraes moest 10 seconden toegeven op Kurt Geysen, die daarmee Benjamin Verraes opvolgt als kampioen tijdrijden bij de eliterenners zonder contract.

    Kurt Geysen tijdens de tijdrit.Beeld Photo News
  39. De starttijden

    15.06u: David Boucher

    15.08u: Aaron Verwilst

    15.10u: Tom Devriendt

    15.12u: Stan Dewulf

    15.14u: Jonas Rickaert

    15.16u: Guillaume Seye

    15.59u: Tuur Deprez

    16.01u: Brent Van Moer (start niet)

    16.03u: Robbe Ghys

    16.05u Gianni Marchand

    16.07u: Dimitri Peyskens

    16.09u: Jimmy Janssens

    16.11u: Thomas Degand

    16.54u: Sasha Weemaes

    16.56u: Senne Leysen

    16.58u: Frederik Frison

    17.00u: Guillaume Van Keirsbulck

    17.02u: Julien Vermote

    17.04u: Tim Wellens

    17.06u: Stijn Devolder

    17.52u: Nathan Van Hooydonck

    17.54u: Remco Evenepoel

    17.56u: Toon Aerts

    17.58u: Wout van Aert

    18.00u: Thomas De Gendt

    18.02u: Yves Lampaert

    18.04u: Victor Campenaerts