© BELGA

Overtuigende Belgian Cats winnen openingswedstrijd tegen wereldmacht Rusland op EK basketbal

De Belgian Cats openden het EK in het Servische Zrenjanin met een schitterende zege tegen wereldmacht Rusland. De weg in poule D naar groepswinst en rechtstreekse kwalificatie naar de kwartfinales ligt dan ook open. Emma Meesseman was in een collectief België met 29 punten en 9 assists de uitblinker. Morgen nemen de Cats het tegen Wit-Rusland op.

Patrick Ceulemans in Servië

Ex-NBA vedette Andrei Kirenlenko, voorzitter van de Russische basketbalfederatie, zat op de eerste rij en zag Rusland voor de tweede keer op een rij en op het EK tegen de Belgian Cats onderuit gaan. De Cats kregen niet alleen steun van vele Belgische fans, ook de Belgian Lions en Young Lions U18 en U20, die op stage zijn in Servië, kwamen Ann Wauters en co. aanmoedigen.

Door toedoen van Emma Meesseman en een driepunter van Kim Mestdagh had België snel een 2-5 tussenstand op zak. De Cats konden echter niet doordrukken. Defensief zat het niet echt snor en via de sterke Maria Vadeeva en Zhosselina Maiga nam Rusland dan ook het initiatief snel over. Bij de Russinnen hadden snel in het eerste kwart vier speelsters reeds gescoord, bij de Belgian Cats ging het moeizamer en scoorde naast Kim Mestdagh en Emma Meesseman enkel nog Ann Wauters in het eerst schuifje. Dat maakte dat een collectief sterk Rusland, dat ook de rebound domineerde, na 10-9 en 14-14 het eerste kwart afsloot met een 19-16 bonus.

In het tweede kwart ontwikkelden de Cats wel tempo. De defense werd aangeschroefd en balverliezen werden afgestraft. Julie Vanloo dropte een bom en de aansluiting (21-19) was een feit. Na een Belgische 0-7 hadden de Belgian Cats terug de leiding op het scorebord: 21-23. Kyara Linskens en Antonia Delaere scoorden en na 25-29 hadden Belgische vrouwen bij 27-34 een voorsprong op zak. Rusland bleef echter aandringen en met een driepunter van Evgenia Beliakova ging het naar 32-36. Op 19 seconden van het einde van het tweede kwart maakten de Russinnen een onsportieve fout en ging het via vrijworpen van een schitterende Emma Meesseman (20 punten in de eerste helft) en Antonia Delaere naar een maximale Belgische bonus halfweg: 32-40.

Aandringende Russinnen

Julie Allemand opende de tweede helft met een bom (34-43), maar Maria Vadeeva bleef scoren en Rusland bleef dan ook aandringen: 39-45 en 45-49. De Belgian Cats kampten weer snel met foutenlast waarvan Antonia Delaere het grootste slachtoffer was. Ann Wauters maakte een knappe korf in the paint en na drie kwarts hadden de Cats nog steeds een 45-53 bonus op zak.

Marjorie Carpréaux opende met een score in het slotkwart en van 47-55 ging het naar 49-58. De wedstrijd werd intens en hard en er werd nog weinig gescoord. Met een vrijworp van Ann Wauters ging het naar 52-59 met nog drie minuten op de klok. Emma Meesseman lukte ook twee vrijworpen en met nog 1 minuut en 18 seconden te spelen hadden de Cats nog steeds een 52-61 bonus beet. Na een knappe assist van Julie Allemand (5 punten, 7 rebounds, 6 assits) dropte Emma Meesseman de 52-63 op het scorebord. Na een harde kamp kwam de schitterende Belgische zege dan ook niet meer in gevaar.Rusland-België: 54-67

Rusland: Musina 6, Beliakova 3, Vadeeva 20, Fedorenkova 8, Shilova 2, Logunova 1, Vieru 3, Beglova 3, Leshkovtseva 0, Gladkova 0, Maiga 6, Levchenko 5

België: K. Mestdagh 11, Delaere 8, Carpréaux 2, Meesseman 29, Wauters 5, Linskens 4, H. Mestdagh 0, Nauwelaers 0, Vanloo 3, Raman 0, Allemand 5

Kwarts: 19-16, 13-24, 15-13, 7-14

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer