Direct naar artikelinhoud
Burn-pitsLeger

Militairen blootgesteld aan giftige rook: vakbonden misnoegd over toelichting legerleiding

Een kamp van Belgische militairen in Bamako, Mali, oder de rook van burn-pits.Beeld RV

De defensiestaf en de vakbonden zaten donderdag samen voor een briefing rond de giftige rook van zogenaamde burn-pits die Belgische militairen op missie inademden. Volgens de vakbonden minimaliseert het leger de omvang van de zaak en schuift het zijn verantwoordelijkheid van zich af.

De zaak draait om afvalverbrandingsplekken van militairen op buitenlandse missie. Militairen hebben vaak geen andere keuze dan alle soorten afval en zelfs hun ontlasting in de open lucht te verbranden. De Morgen bracht aan het licht dat Belgische militairen in Kandahar en Bamako mogelijk ziek werden na blootstelling aan de dampen uit de burn-pits. Het gaat onder meer om longklachten en aandoeningen aan de darmen.

Volgens de militaire vakbond ACMP-CGMP minimaliseert de legerleiding echter het probleem. In een document dat morgen aan de aangesloten militairen wordt overgemaakt, klinkt het: “Defensie blijft in haar toelichtingen de hele zaak afzwakken en blijft de medische problemen ten gevolge van de giftige rookuitstoot van de burn-pits wegwuiven.”

Defensie verwijst daarbij onder meer naar luchtmetingen die uitgevoerd werden op de basissen in Kandahar en Bamako. Uit het onderzoek bleek dat er geen reden was om verregaande maatregelen te nemen. De Morgen kon die studies al eerder inkijken en voorleggen aan experts. Hun conclusie was eenduidig: de metingen gaan onder de wetenschappelijke lat door en zijn onvoldoende om risico’s uit te kunnen sluiten.

Geen mondmaskers

ACMP-CGMP spreekt verder van een “tekort aan sympathie” en een “klucht inzake beschermingsmaatregelen”. Militairen werd bijvoorbeeld aangeraden mondmaskers te dragen, maar die werden volgens de vakbond nooit verdeeld. Daarnaast zou de legerleiding slechts weet hebben van een handvol militairen met medische problemen na hun terugkeer van de bewuste missies. Bij het meldpunt ACMP-CGMP zouden dan weer 125 meldingen binnengelopen zijn, 20 onder hen zouden op dit moment medische problemen ondervinden.

Ook de vakbond VSOA is niet te spreken over de gesprekken van donderdag. “Het is niet normaal dat een militair, jaren nadat hij zijn leven heeft gewaagd, zelf het bewijs moet leveren voor het verband tussen zijn medische klachten en zijn missie. Het zou logischer zijn dat Defensie bewijst dat zij al het mogelijke heeft gedaan om de gezondheid van haar personeel op missie te garanderen.”

De Morgen contacteerde de persdienst van Defensie voor commentaar op dit artikel, maar kreeg voor het ter perse gaan geen reactie.