Bourgeois zal Homans voordragen als tijdelijke opvolger

Liesbeth Homans © ISOPIX

De N-VA stelt voor om Liesbeth Homans tijdelijk aan te stellen als Vlaams minister-president. Ze zou vanaf maandag de opvolger worden van Geert Bourgeois, die vertrekt naar het Europees Parlement.

wle, evg

Dat zegt Bourgeois in een gesprek met De Ochtend op Radio 1. Homans zou aan het hoofd komen van de Vlaamse Regering, tot een nieuwe regering is gevormd. Ben Weyts zou ook doorschuiven, en wordt tijdelijk viceminister-president. Hij zal het N-VA-voorstel bespreken in de ministerraad van deze voormiddag.

Gisteren raakte bekend dat Homans met hartklachten is opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Bourgeois moest ze een nacht in het ziekenhuis blijven, een standaardprocedure, maar kan ze daardoor niet aanwezig zijn op de ministerraad. 'Ik hoop dat het niets ernstigs is en dat ze snel weer kan functioneren', zei Bourgeois.

Bourgeois treedt maandag af. Hij hoopt dat Homans er dan wel al bij kan zijn. 'Als dat niet zo is, gaan we moeten kijken hoe het scenario verandert.' Dinsdag legt hij zelf de eed af als Europees Parlementslid.

Eerste vrouwelijke minister-president

Als de regeringspartners van de N-VA instemmen met de benoeming, dan wordt Homans de eerste vrouwelijke minister-president in Vlaanderen. Voor Bourgeois is dat 'mooi meegenomen'. Homans is viceminister-president voor de N-VA. Ze kreeg in 2014 een superministerportefeuille, nadat ze een persoonlijke monsterscore had behaald als lijsttrekker in Antwerpen.

De enige vrouw die Homans voorafging als Vlaamse regeringleider, was Rika De Backer, maar dat was nog als voorzitter van het Ministerieel Comité voor Vlaamse Aangelegenheden.

Onzekere toekomst

Toch is het niet duidelijk of Homans in een volgende Vlaamse regering opnieuw minister wordt. Mocht de N-VA federaal niet meer mee regeren, dan staan er heel wat zwaargewichten te kloppen op de Vlaamse deur. Zo moeten stemmenkanonnen Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir onderdak vinden. Of er dan nog plaats is voor Homans, is onzeker.