Ingestort viaduct in Genua is nu helemaal opgeblazen, met hulp van een watergordijn

Wat nog overbleef van de ingestorte brug in het Italiaanse Genua, werd vrijdagochtend opgeblazen met explosieven. Duizenden inwoners werden daarvoor geëvacueerd. Tien maanden geleden kwamen bij het drama 43 mensen om het leven.

Het gaat om de twee grote pijlers van de Morandi-brug, goed voor 4.500 ton aan beton en staal, die bleven rechtstaan toen het wegdek de dieperik instortte. Zij werden om 9.00 uur lokale tijd vernietigd met explosieven aan de voet van de brug, de instorting duurde slechts enkele seconden.

Voor die vernietiging werden donderdag en vrijdagochtend duizenden omwonenden geëvacueerd. Er werden watertanks langs de kant gezet om het rondvliegende stof te benevelen, zodat de verspreiding ervan beperkt blijft. In het voorjaar van 2020 moet een nieuwe brug al ingewijd worden.

Het viaduct stortte vorig jaar in over een lengte van 100 meter. Auto’s die op dat moment over de drukke verkeersweg reden, stortten naar beneden. Na het drama kwam de snelweguitbater Autostrade per l’Italia onder vuur omdat er eerder al waarschuwingen over de bedenkelijke staat waren geuit. Het parket voert nog steeds onderzoek naar twintig mensen.

(sir)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER