Herbeleef de voorstelling van Theo Bongonda en Benjamin Nygren bij KRC Genk

KRC Genk heeft vrijdagmiddag aanwinsten Theo Bongonda en Benjamin Nygren voorgesteld. Herbeleef de persconferentie hier.

tomas

Dimitri de Condé toonde zich een tevreden man. “Beide spelers passen perfect bij de visie van de club”, liet de sportief directeur noteren. De Condé hoopte ook dat de transfersaga rond Ruslan Malinovskyi niet op de spits wordt gedreven. “Wij hebben een prijs in ons hoofd en houden ons daaraan”, klonk het.

“We weten dat er offensieve spelers zullen vertrekken of al vertrokken zijn”, stak De Condé zijn perspraatje van wal. “We hadden dus een nieuwe injectie creativiteit nodig. Spelers als Theo en Benjamin passen perfect in dit plaatje. Ze horen helemaal thuis in de visie van de club die mikt op jonge spelers met veel honger en een hoog technisch vermogen.”

“Theo heeft al sinds zijn doorbraak bij Zulte Waregem als tiener extreem veel kwaliteiten. Hij is heel vroeg naar Spanje gegaan, maar dat was misschien niet de juiste stap. Hij keerde vorig jaar terug naar Waregem en je kon zien dat hij als mens was gegroeid. Hij is stabieler geworden. We merkten bij onze gesprekken veel honger bij Theo. Hij wil komend seizoen absoluut schitteren in de competitie en de Champions League en kan ons spel snelheid en verticaliteit bijbrengen.”

“Benjamin is dan weer een groot talent uit Scandinavië, zoals er hier in onze club al meer zijn doorgebroken. Het is een heel nuchtere maar ook zelfzekere jongen, die ondanks interesse van clubs uit grote competities opteerde voor Genk. De eerste trainingsweek met hem is alvast heel positief verlopen.”

Zaak-Malinovskyi

De Condé kon vervolgens niet anders dan even de zaak-Malinovskyi even aan te snijden. De Oekraïense middenvelder wil na een knalseizoen graag naar Italië vertrekken, waar diverse clubs interesse tonen. Genk wil zijn smaakmaker echter niet voor een prikje laten gaan en houdt voorlopig zijn been stijf. “Er zit momenteel wat ruis op de relatie met Ruslan”, erkende De Condé. “Ik zal blij zijn als hij maandag terug hier bij ons is om de trainingen te hervatten. Ruslan heeft een fantastisch seizoen achter de rug en ik begrijp ook dat hij dan een transfer overweegt. Maar wij hebben een prijs in ons hoofd en wijken daar niet van af. Dat bedrag is vrij hoog, maar het gaat dan ook om een absolute topspeler.”

Komend seizoen wacht voor Racing Genk een derde campagne in de groepsfase voor de Champions League. De Condé gaf aan daar reikhalzend naar uit te kijken. “Maar de competitie blijft toch onze prioriteit”, verraste hij. “Natuurlijk willen we graag eens een eerste zege halen in de Champions League, maar de Jupiler Pro League is belangrijker. Het is ten slotte dankzij onze resultaten in de competitie dat we Europa in kunnen.”

Bongonda: “Genk is keuze van het verstand”

Racing Genk haalde begin juni vleugelaanvaller Theo Bongonda voor een fors bedrag van zeven miljoen euro weg bij Zulte Waregem. Hij werd zo de duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs. De 23-jarige Henegouwer moet in de Luminus Arena de opvolger van Leandro Trossard worden. Bij zijn voorstelling benadrukte Bongonda vooral dat Genk “een keuze was van het verstand”. “Ik ben meer volwassen geworden en denk dat dit de meest intelligente keuze was die ik kon maken”, liet de buitenspeler optekenen.

“Ik heb om twee redenen voor Racing Genk gekozen”, begon Bongonda. “Ten eerste is het een familiale club en daar hou ik wel van. Mijn beste jaren als voetballer had ik bij teams als Zulte Waregem en Celta de Vigo, buiten het veld ook warme clubs. Ik kon deze zomer ook naar Club Brugge en Anderlecht, maar daar had ik niet datzelfde goede gevoel bij. Er was ook een zeer lucratief bod van een Egyptische club, maar ik wilde niet hetzelfde verhaal meemaken als in Turkije bij Trabzonspor (waar hij in het najaar van 2017 tot nauwelijks zes optredens kwam, red.). Ik wilde in België blijven. Ik ben een trotse vader van twee kinderen en wil er zijn voor hen.”

“Verder is er natuurlijk het sportieve luik”, vervolgde Bongonda. “Sportief gezien was Genk mijn beste optie. Ik ga komend seizoen hier in de Champions League spelen en dat is een kinderdroom. Genk is een stabiele club, ik zie mezelf hier slagen. Als ik hier goed presteer zijn de kansen om ooit Rode Duivel te worden bovendien groter. Dat is geen echt doel, maar als de bondscoach me oproept, zal ik natuurlijk met plezier gaan.”

Nygren: “Perfecte club voor mij”

Naast Theo Bongonda stelde Racing Genk met Benjamin Nygren een nauwelijks zeventienjarige Zweed voor. De aanvallende middenvelder past in de Genkse politiek om spelers jong aan te trekken in de hoop ze in de toekomst met forse meerwaarde te kunnen doorverkopen. Nygren zelf oogde erg volwassen en zelfverzekerd. “Ik koos voor deze club omdat ik er rotsvast van overtuigd ben dat ik hier een betere speler kan worden”, liet hij duidelijk verstaan.

“Ik kon uit veel clubs kiezen”, opende Nygren met een knipoog. “Maar ik had al meteen een voorkeur voor Genk. Ik denk dat deze club perfect bij mij past. Genk heeft een traditie van attractief voetbal met jonge spelers. Jongeren kunnen hier doorgroeien en betere spelers worden. Dat is ook mijn doel. Ik heb de voorbije weken in Zweden veel gepraat met mijn ex-ploegmakker Robin Söder (die voor Lokeren speelde in het seizoen 2017-2018, red.). Hij heeft me veel verteld over de moeilijkheidsgraad van de competitie in België. Je hebt enkele topclubs, maar ook de kleinere teams zijn sterk. Genk was vorig jaar het beste team, en dat bovendien met mooi voetbal. Dat overtuigde me.”

“Mijn kwaliteiten liggen natuurlijk in het aanvallende compartiment”, ging hij verder. “Ik ben een goede afmaker, kan het spel goed lezen en ben ook sterk met het hoofd. Ik zoek altijd de combinatie. Ook op positioneel vlak ben ik polyvalent. Ik kan op de flanken spelen, diep in de spits of als nummer tien, maar ik heb in Zweden ook al centraal op het middenveld gespeeld. Ik kan het allemaal.”

In Zweden werd Nygren al snel vergeleken met de nationale halfgod Zlatan Ibrahimovic. Maar dat deed hem helemaal niets, verklaarde hij. “Ik weet dat de verwachtingen in mijn thuisland hoog zijn, maar daar ben ik totaal niet mee bezig. Ik kan goed met druk omgaan en volg de media ook zeker niet op de voet. Voor mij tellen enkel de meningen van de coach en mijn medespelers. De focus ligt op het veld. Daar ga ik elke dag alles geven, zowel voor het team als voor mezelf.”

Aangeboden door onze partners